Na času stripa rekordnih 1600 učenika osnovnih škola

Nakon masovnog odaziva na tradicionalnom internacionalnom konkursu za strip kaiš, koji je organizovala Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i koji je okončan krajem prethodne školske godine, a u čemu su prednjačila osnovne škole iz Leskovca, Leskovačka škola stripa je odlučila da učenicima osnovnih škola u Leskovcu omogući da se uz stručno vođenje masovno okušaju u devetoj umetnosti.

Ovogodišnji čas stripa, koji se održava po sedmi put, organizovan je u dve etape zbog nemogućnosti predavača Škole stripa da se istovremeno na najvišem mogućem nivou odgovori velikom interesovanju osnovih škola u Leskovcu za javnim časom strupa.

Prva etapa održana je u sredu 20. septembra, kada je u svojim učionicama oko 1300 učenika osnovnih škola “Josif Kostić”, “Svetozar Marković”, “Kosta Stamenković”, “Vasa Pelagić”, “Vožd Karađorđe” i “Vuk Karadžić” istovremeno napravilo svoje prve korake u svetu stripa.

Druga etapa održana je, uz pomoć Grada Leskovca, u dvorištu Osnovne škole “Vasa Pelagić” gde je oko 300 učenika prepodnevne smene ove škole imalo priliku da dobije profesionalne smernice u bavljenja stripom. Ovom svojevrsnom školskom času prisustvovao je i gradonačelnik Goran Cvetanović koji podseća da je Leskovac kao grad poznat po uspesima u devetoj umetnosti širom sveta.

„Osim brojnih priznanja i ovog dešavanja, važno je pomenuti i Balkansku smotru mladih strip autora koja svake godine obara rekorde po broju posetilaca koji dolaze i sa najudaljenijih kontinenata. Ove godine čas stripa pohađalo je 1600 učenika osnovnih škola i to je najveći broj učesnika do sada.“

Marko Stojanović, predavač u školi stripa zahvalio je direktorima svih škola koje su učestvovale i kolegama iz škole stripa.

„Bez njihove pomoći ne bi mogli da decu uvodimo u tajne stripa. Morali smo da radimo u dva dela, jer je zaista bilo nemoguće sve to organizovati u jednom danu. Potreban je kolektivni rad koji je naišao na podršku, a nadam se da ćemo broj dece koja učestvuju povećavati u budućnosti.“

Direktor škole „Vasa Pelagić“ Aleksandar Cincar Janković kaže da je važno raditi na promociji stripa kako bi se ova umetnost čuva od zaborava.

„Svi smo mi odrastali na stripu, a danas, u vreme savremenih tehnologija, društvenih mreža i interneta neke stvari jednostavno padaju u zaborav. Ovo je izuzetan način da se strip sačuva od zaborava i divna akcija da se deca uvedu u taj svet, da nastave tradiciju na kojoj smo odrastali. Škola je odavno prestala da bude ustanova na kojoj se samo drže klasični časovi i ge se nastava realizuje kroz nastavne časove. Savremena i moderna škola danas organizuje sve više raznovrsnih i zanimljivih aktivnosti za učenika, a ovo je, svakako, jedna od njih.“

IS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*