Može u Kragujevcu, ne može u Leskovcu: Zašto je otkazan prostor za tribinu na kojoj je trebalo da govore predstavnici opozicije?

Direktorka Centra za stručno usavršavanje u Leskovcu Anđela Kostić Minić otkazala je prostor u sredu uveče, za koji smo dobili potvrdu da je dogovoreno iznajmljivanje, za tribinu narodnih poslanika u petak, 31. marta 2023. godine.

Direktorka je mejl poslala u sredu u 19 sati i tako pokazala da ono što može da se održi i Kragujevcu, sa skoro istim gostima, u sali Skupštine grada, u Leskovcu ne može ni u CSU.

Kada je Regionalna informativna agencija JUGpress, koja organizuje tribinu na kojoj će govoriti šefovi poslaničkih grupa Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović, poslanik Robert Kozma i predsednik pokreta koji prerasta u političku stranku Zdravko Ponoš, popunjavala zahtev za iznajmljivanje prostora upućen Centru za stručno usavršavanje, naveli smo da će na tribini govoriti republički poslanici o decentralizaciji i da je radni naslov “Da li Beograd vidi Leskovac?”.

Ne znamo o čemu je rečena direktorka mislila da će da govore narodni poslanici kada nam je potvrđeno iznjamljivanje prostora (cveće i pčele, možebiti) koja nas u mejlu poslatom više sati po završetku svog zvaničnog radnog vremena obaveštava sledeće : ” Pretpostavljam da ste, budući da se bavite novinarstvom, informisani da je CSU Leskovac obrazovna ustanova (šifra delatnosti 85.59 – Ostalo obrazovanje) i da je prema članu 113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja „u ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe”. Iz navedenog nedvosmisleno proizilazi zaključak da se političke tribine ne održavaju u ustanovama obrazovanja”.

Direktorka ne zna da li bi poslanici, dakle predstavnici građana koji su i njoj poslodavci jer platu prima od para građana, govorili stranački ili ne.

Inače je, u najmanju ruku, licemerno, da se direktorka, koja je postavljena isključivo stranački na tu poziciju, poziva na član zakona koji zabranjuje “stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe”.

Naravno, jasno je da je direktorku “neko” , a svi znaju ko isključivo i jedino to može da naredi u Leskovcu, pozvao i naredio da otkaže zakup prostora.

U Leskovačkom kulturnom centru nam je ranije rečeno da toga dana, i u tom terminu, imaju bioskopsku predstavu.

A pokušaj odborničke grupe “Za Leskovac -Zajedno” da iskoristi pravo koje imaju kao odbornici i pomognu u pronalaženju prostora za ovu tribinu tražeći salu Skupštine grada, je takođe propao.

Salu nisu dobili.

Dakle, tribina, koja je sasvim legalno i regularno u Kragujevcu, gde je takođe SNS na vlasti, održana u Skupštini grada, gde i treba da se održavaju debate na razne teme, u Leskovcu će biti održana – u kafani.

Regionalna informativna agencija JUGpress obaveštava građane i građanke da će tribina u petak, 31. marta u 19 sati , biti održana u kafani Čaršija.

Naravno da očekujemo da im čelnik ovog grada, koji je baš u sredu obeležavao dvadeset godina uspešnog bavljenja politikom, a ovo pokazuje da mu je frka od jedne tribine sa narodnim poslanicima , pošalje inspekcije, pretnje, čauše.

U tom slučaju je širok dijapazon organizovanja tribine u pokretu, parku, pored reke, na otvorenom. . .

Treba reći da je ovo je samo prva u nizu tribina koje JUGpress planira da organizuje, jer, građani imaju pravo da čuju i pitaju ljude koje su birali da ih predstavljaju. Bez obzira na to da li su ti poslanici u opoziciji ili u vlasti.

I, vidimo se u petak.

Evo i pisma direktorke CSU i odgovora na njega

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*