LKC: Spomen ploča u čast porodice Vlajčić

LESKOVAC

U holu Leskovačkog kulturnog centra postavljena je spomen ploča u čast porodice Vlajčić, s obzirom da je ova zgrada nekada pripadala ovoj porodici nekadašnjih industrijalaca, pionira hemijske industrije, čiji je rad obeležio period između dva svetska rata. Otkrivanju ploče prisustvovali su potomci ove porodice, a u ime njih okupljenima se obratio Slobodan Vlajčić sin Vidoja Vlajčića, unuk Todora i praunuk Jovana Vlajčića. On je u svom obraćanju ispričao istorijat porodice.
-Zahvaljujem se na pruženoj mogućnosti da se podsetimo šta su sve naši preci činili. Iako ne živimo u gradu na Veternici, oni su nam ugradili ljubav prema njemu.- rekao je on.
Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, podsetila je da je ova ideja nastala pre nekoliko godina.
-Završavamo sa jednom lepom pričom o porodici Vlajčić i ja im se danas zahvaljujem na donaciji koju su nam dali, a to je aparat za digitalnu štampu. Spomen ploča je mali znak zahvalnosti i znak podsećanja Leskovčanima da su Vlajčići sagradili ovu zgradu između dva svetska rata.-
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je da je zlatno doba Leskovca period koji Leskovčani mahom dobro poznaju i sećaju ga se kao značajnog perioda našeg malog, a opet tako velikog grada.
-Tada je Leskovac bio privredni, trgovački i kulturni centar i jedan od gradova sa najdinamičnijim razvojem u tadašnjoj Evropi. Jedna od porodica čiji je rad obeležio doba Srpskog Mančestera, je porodica Vlajčić. Ucrtavši veliki trag u hemijsku industriju Leskovca u to vreme, Jovan Vlajčić i sinovi podižu fabriku u zgradi gde se trenutno nalazimo. Nekadašnja „Kaloderma“ danas je sedište kulture u našem gradu, dom Leskovačkom kulturnom centru, instituciji nadaleko čuvenoj po svom kvalitetu. Mnogim porodicama nakon Drugog svestkog rata oduzeta je imovina, Vlajčići su jedna od njih. Iako oni više ne žive u mašem gradu, njihovo ime će zauvek ostati uklesano u istoriji našeg grada. Svi smo dali zavet da ćemo se svi zajedno sećati slavne prošlosti našeg grada i naše Srbije, ali svi zajedno istovremeno imamo zadatak, misiju i viziju da menjamo sadašnjost da bi naša deca imala bolju budućnost. Jedna od ispravki nepravdi je i ovo što danas radimo.-

I.S.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*