LKC: Šesti festival scenskih minijatura

LESKOVAC

U Leskovčkom kulturnom centru održan je 6. festival scenskih minijatura. Ove godine učestvovalo je 20 ekipa iz Zaječara, Valjeva, Kraljeva, Požarevca, Kosovske Mitrovice, kao i osnovnih škola iz Leskovca. U pratećem programu održana je likovna radionica, druženje sa pesnicima i piscima, kao i likovna izložba.
Dragana Nikolić, urednik dečjeg programa, kaže da je ovaj festival specifičan po tome što na njemu deca uzrasta 5-15 godina mogu da prikažu kratke igrane forme kao što su dramuleti, igrokazi, plesne i akrobatske tačke, pantomima…
Minijature su mogućnost da se deca na jedan nauobičajen način izraze na sceni, da upoznaju svet oko sebe i svoje prijatelje na sceni i oko scene.
Festival je otvorio književnik Branko Stevanović koji je rekao da je igra, pa i pozorišna, verovatno jedno od najstarijih iskonskih osećanja.
-Još tada su postavljeni temelji pozorišne umetnosti i otpočela svoj lep i zanimljiv vid komunikacije. Spretni i umešni ljudi i dandanas usavršavaju ovu lešu i zanimljivu vrstu delatnosti. Igra je ono najvažnije u svemu, a na celom svetu igri su najviše posvećeni deca i glumci. Ponekad su glumci velika deca, a katkad, kao u ovom slučaju, deca su veliki i važni glumci. Lepo je i korisno spojiti glumce i decu, da budu jedni drugim drugari u igri i da napreduju u negovanju jezika, izražavanju sopstvenih stavova, sticanju samopouzdanja i razvijanju empatije prema ljudima sa kojima dele svoj životni prostor.

Žiri u sastavu Robert Takarič, dramski pedagog i pisac, predsednik žirija, Vesna Mirković Đorđević, glumica Narodnog pozorišta Leskovac i Bratislav Stanisavljević, umetnički rukovodilac KUD „Abrašević“ doneo je jednoglasnu odluku o nagradama i dodelio sledeće nagrade:

STARIJI UZRAST

GRAN PRI
Dramski studio CZK Požarevac

NAGRADA ZA REŽIJU
Slobodan Stepić CZK Požarevac

NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU
Stefan Milojević CZK Požarevac

PRVA NAGRADA za pozorišnu improvizaciju na zadatu temu
Trgovinsko-ugostiteljsla škola Leskovac

NAGRADA ZA SCENSKU ADAPTACIJU
OŠ „Nada Purić“, Valjevo

NAGRADA ZA SCENSKU BRAVURU
Ani Jovnaš, Dečiji centar, Zaječar

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU
Jovana Mitrović, OŠ „Branko Radičević“ Brestovac

MLAĐI UZRAST

PRVA NAGRADA ZA PREDSTAVU U CELINI
Dečiji vrtić „1001 radost“, Leskovac

PRVA NAGRADA ZA LIKOVNOST
PU „Danica Jaramaz“ Kosovska Mitrovica

NAGRADA ZA SCENOGRAFIJU
OŠ „Bora Stanković“, Vučje

I.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*