Leskovčani ekipno najbolji

Najbolji u diviziji open - Pešić, Stefanović, Todorović-sudija, Milićević

Na strelištu „Kanona“ u Milanovu, a u organizaciji Streljačkog kluba „GT“ Leskovac, održano je, prvi put na ovim prostorima, takmičenje u dalekometnom dinamičkom streljaštvu malokalibarskom puškom. Po svojim pravilima i standadima, koje propisuje Streljački savez Srbije, ova vrsta takmičenja ne razlikuje se u mnogome od dalekometnog streljaštva puškom velikog kalibra, pre bi se reklo da predstavlja repliku ovog drugog, neuporedivo skupljeg i prostorno zahtevnijeg takmičenja.

Posle višečasovnog nadmetanja, prema zbiru osvojenih poena, ukupni pobednik jedinstvenog turnira je Radomir Živadinović iz Kragujevca.
Najbolji strelac u kategoriji seniora, sa klasom oružja open (bez ograničenja na mehanizmu za nišanjenje i okidanje), je Bojničanin Živojin Stefanović, drugoplasirani je Nikola Milićević, a treće mesto osvojio je Dragoslav Pešić, sva trojica članovi streljačkog društva „ZDRAVLjE“.
U kategoriji dama, klasa oružja open, najbolji rezultat ostvarila je Kragujevčanka Iva Živadinović, drugoplasirana je njena majka – Miona Živadinović, bronzanu medalju osvojila je Anastasija Živković.
U klasi oružja „produkcija“ – oružje po standardu fabrike, – zlatnu medalju je osvojio Bojan Miljković, srebrnu Saša Živković, a bronzanu Dejan Anđelković.
Među juniorima, najbolje rezultate ostvario je Ognjen Gičić, drugoplasirani je Andrija Trajković, treće mesto osvojio je Uroš Stošić.


-Svi su razlozi prisutni da budemo zadovoljni odvijanjem i rezultatima ovog turnira koji prvi put priređujemo,- kaže Ljubiša Todorović, organizator i glavni sudija takmičenje.
-Nastojimo da pratimo savremena kretanja u streljačkom sportu, i sa aspekta organizacije, ovo je izvanredna prilika da proverimo svoje sposobnosti pred međunarodni turnir „Kales“, koji se odvija prema propozicijama dalekometnog streljaštva, i koji pripremamo za polovinu juna na prostorima strelišta u Slišanu. Imali ste i sami priliku da se uverite da dinamičko dalekometno streljaštvo malokalibarskom puškom nije manje zahtevno od onog koje se odvija oružjem velikog kalibra. Naravno da postoje tehnička ograničenja uslovljena malim kalibrom oružja, meč se odvija na neuporedivo manjem prostoru i na manjim daljinama meta, ali su zahtevi za strelca gotovo jednaki. Strelac prolazi šest različitih streljačkih mesta na kojima puca iz stavova koji nisu uobičajeni za streljaštvo o kome znamo, nastojeći da pogodi mete koje su – nestandardno za malokalibarsko ružje, postavljene pod različitim uglovima i na različitim daljinama. Sa svakog mesta, u vremenu od dva minuta, iz četiri različita stava, puca se u tri mete, – objašnjava Todorović.

Učesnici turnira, uglavnom iskusni strelci, ocenjuju da je turnir protekao u savršenom redu, te da bezbednost strelaca i prisutnih nije ni jednog trenutka dovedena u pitanje, posebno naglašavajući zadovoljstvo prisustvom neuobičajeno velikog broja juniora, dečaka i devojaka, što, po njihovim rečima, deluje obećavajuće za streljački sport u Leskovcu.

N.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*