LESKOVAČKI SPOMENARI : ORKESTAR LILI

 

LESKOVAC

U Leskovac je pedesetih godina prošlog veka bija pročuveni orkestar ,,Lili“ – sviraja je diksilend muziku na igranjke u Gimnaziju i Omladinski dom, ondak u Dom sindikata i u baštu u Park devet Jugovića, a na takmičenja orkestara u Knjaževac, Negotin i druga mesta osvajali su nagrade, Mlogo godine posle – pročuveni muzičar Kornelije Kovač je pričaja da je, kd je ednput došja u Leskovac, čuja fantastičan diksilend sastav i da je slušajući ih kako sviraju – zavoleja muziku za ceo život.
U orkestar su svirali Aca Lipsa, Backo Gavrilović Žer, Džane, sin na popa Gute Đorđevića sviraja je povremeno, a bubnjar je bija Moka Dzivan. Svi članovi orkestra svirali su po nekolko instrumenta. Aca Lipsa, za kuga se smatra da je bija možda i najbolji muzičar u Leskovac u toj vreme, sviraja je gitaru, saksafon, klarinet i armuniku. Backo je sviraja klarinet, a Džane klarinet, saksafon i gitaru.I kd oni sviriv – pa toj je bila milina i da se sluša i da se igra – po taktu koji je davaja Moka Dzivan udarajući u bubnjevi.
Kakvi ljudi i kakvo vreme iz koje su se uselili u naša sećanja!

U Omladinski dom u Litrićevu kafanu do Maznićevu apoteku u Široku čaršiju često je priređivano Drugarsko veče – orkestar Kulturno umetničkog društva ,,Mladost“ prvo odsvira ednu igru, ondak se izvede recitacija, pa opet igranjka, zatim učenik Muzičke škole odsvira pesmicu, pa opet – igranjka. Ondak se kaže: ,,Sada će taj i taj učenik da pročita najbolji pismeni zadatak iz Srpskog jezika“ – i učenik pročita pismeni zadatak koji je dobio najbolju ocenu u školu i – pa igranjka. Za Drugarsko veče u Omladinski dom orkestar Kulturno umetničkog društva ,,Mladost“ se posebno pripremaja, ko što se pripremaja za – za nastup preko Razglasnu stanicu. A onoj što je orkestar sviraja u Razglasnu stanicu, Leskovčani su slušali na zvučnici zakačeni na bandere u glavnu čaršiju. U taj orkestar svirali su i pročuveni muzičari Žikica Paštrkulja, Vladimir Cvetković Laci, Jovan Janković, zvani Bracko, Toma Cvetković Kaspar i Branko Conić, a povremeno je sviraja i Ljuba Savić – kao kontrabasista.
Kd je završija Ekonomsku školu, Moka Dzivan je radeja kao trgovački putnik za fabriku tepiha ,,Dijana“ iz Staru Pazovu. I kd pođe na put, on povede s njega i prijatelja Cane Duvalo. Dok sediv u kupe u voz Moka vika na Cane:
– Slušaj Cane – da ne bi bilo greške i došlo do zabunu kd se predstavljaš na poslovni ljudi, treba da znaš kako će te oslovljavav tamo kude idemo!
Cane već zacapaja onoj što je u tašnju poneja za edenje po put, žvaka plk i gleda u Moku Dzivana, a Moka mu vika:
– Slušaj, Cane, ti si u Srbiju – Cane Duvalo! Ali, u Hrvatsku ti si – Cane Puhalo, a u Makedoniju si – Cane Mejur!
Sava Dimitrijević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*