Leskovac u konkurenciji da bude “Prestonica kulture Srbije”

Predstavnici Komisije za pripremu realizacije i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ upravnik Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, predsednica komisije, i članovi, viši savetnik za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture dr Vuk Radulović, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa, direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović Čačak Branko Ćalović, predsednik Upravnog odbora Beogradske filharmonije Rade Vojnović, boravili su u Leskovcu sa ciljem upoznavanja kulturne ponude grada Leskovca i razmatranja našeg grada za buduću prestonicu kulture na nivou države, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Leskovca..

Navedeno je da je ” najpre održan sastanak u kabinetu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića nakon čega su predstavnici Komisije u pratnji predstavnika lokalne samouprave obišli grad i ustanove kulture, Narodno pozorište, Leskovački kulturni centar, Narodni muzej, kao i Dom JNA i posetili gradski trg”.

“Prilikom upoznavanja sa kulturnom ponudom, izdvajanjima za oblast kulture i ustanovama, gradonačelnik Cvetanović je kazao:

„ Rezultati su pokazali da sve institucije kulture u Leskovcu konstantno imaju zapažene rezultate. Naši hramovi kulture – Leskovački kulturni centar, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Narodno pozorište, Istorijski arhiv i svi Domovi kulture dobile su novo ruho, nekada zapuštene, danas institucije za ponos.

Leskovački muzej, koji je četiri puta proglašen za najbolji u Srbiji, kao i za najbolji slovenski muzej, a ponosan sam što smo ušli u finale za nagradu Muzej Evrope, ima novi trg, uređena je Gradska kuća i kuća Koste Stamenkovića, muzej je predstavio brojne važne izložbe, kao i Leskovački kulturni centar, koji je adaptirao svoje prostorije, otvorio Digitalni kulturni centar i krajem prošle godine priredio dešavanje koje je privuklo pažnju velikog broja naših sugrađana – izložbu velikog umetnika Save Šumanovića, zatim i Lajf, Ledamus, Fapor, Samit fotografa i brojne druge. Biblioteka je još jedna naša institucija za ponos, koja u će u tekućoj godini obeležiti 145 godina postojanja prve čitaonice u gradu, kao jedne od najstarijih ustanova kulture, imamo i najbolji Istorijski arhiv, naš Zlatni arhiv. Sa dasaka Narodnog pozorišta Leskovčanima se prikazuju brojne predstave u izvođenju naših, ali i gostujućih glumaca. Snimljen je i film o našem gradu, o Zlatnom dobu Leskovca, Bilo jednom u Srbiji, koji je dostigao veliki uspeh.

Podsetiću da smo se 2021. godine, na konkursu za Prestonicu kulture našli na mestu vice šampiona u konkurenciji sa većim gradovima koji su se našli iza Leskovca. To nas je i motivisalo da još više radimo na polju kulture i organizujemo sve veći broj različitih dešavanja, da budemo bolji, kako bi ovogodišnja titula bila u našim rukama, u rukama predstavnika naših institucija kulture koje iz godine u godinu nose priznanja najeminentijih u gradu. Kultura i kulturne aktivnosti danas na najbolji način predstavljaju Leskovac u svetu i svet Leskovčanima.“

Članovima komisije je prikaz film i prezentacija sa detaljima koji se tiču ove teme”, navodi se u objavi na sajtu grada.

SG/LJS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*