Kuršumlija: Zahtev protesta da i deca na jugu Srbije imaju besplatne udžbenike

Po drugi put su građani blokirali državni put Niš- Merdare sa zahtevom da i deca na jugu Srbije imaju ista prava i besplatne udžbenike kao deca u Beogradu.

Blokada puta je trajala tri sata a za to vreme se na putu, sa jedne i druge strane, stvorila kolona vozila duga po nekoliko kilometara.

Okupljeni su propuštali vozila hitne pomoći i automobile u kojima su bila mala deca, vojsku, policiju i automobile sa starijim ljudima.

Jedan od organizatora protestra, Zvezdan Ristić je rekao da su se okupili da ukažu da deca na siromašnom jugu nemaju ista prava kao deca u Beogradu.

On je rekao da Kuršumlija siromašna opština ali da nije tačno da nema para za njihovu i drugu decu na jugu Srbije i u drugim krajevima države.

“Nije tačno da nemamo para jer samo zadnjih nekoliko godina najvećem tajkunu u Kuršumliji i njegovim banjama i firmama Aleksandar Vučić i Ana Brnabić su poklonili narodnih para između 20 i 25 miliona evra, što je dovoljno novca da se 160 godina kupuju besplatne knjige deci Kuršumlije”, rekao je on.

Dodao je da ova vlast otima od siromašn ih da bi dala bogatima.

Nebojša Cakić, narodni poslanik iz “Zajedno”, inače Leskovčanin, je i ovog puta podržao blokadu i bio sa građanima.

On je rekao da deca rođena u Kuršumliji, Leskovcu, Prokuplju i drugim delovima Srbije ne smeju biti diskriminisana zbog mesta svog rođenja.

Pozvao je i druge svoje kolege iz opozicije da podrže blokadu dok zahtevi ne budu ispunjeni.

“Mi od blokade nećemo odustati jer je ovo jedini način da nateramo vlast da nas čuje i vidi, s obzirom da institucije ne rade svoj posao”, rekao je Cakić i dodao da “sve dok je tako, to znači da vlast ne valja i jedini način da izađemo iz ovoga je da se vlast promeni”.

Rekao je i da još od prošle godine postoji zajednička inicijativa, koju su podnele opozicione poslaničke partije u Skupštini Srbije da se u 164 opštine osnocima obezbede besplatni udžbenici i da je do danas ta inicijativa prihvaćena samo u nekoliko manjih mesta.

LJS/ SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*