Korona virus usporio aktivnosti trećeg doba

LESKOVAC

Oko 540 penzionera iz leskovačkog kraja sa ukupnim mesečnim primanjima najniže penzije, do 15.300 dinara dobiće u nardnih 30 dana vaučere u iznosu do dve hiljade dinara, a na ime nabavke sredstava za ličnu higijenu,hrane i drugu robu široke potrošnje… Pripadnicii trećeg doba u gradu na obalame reke Veternice svoje vaučere unovčiće do kraja tekuće godine u jednom od hipremarketa u ovome gradu,saznajemo nezvanično u leskovačkom Udruženju penzionera.
Ovo leskovačko udruženje spada u red najaktivnijih na području Srbije.Ima nešto više od 18 hiljada članova i oko 110 mesnih odobora u 144 mesnih zajednica sa širokog područja grada Leskovca.Udruženje sa velikim uspehom uposlednjih nekoliko godina predvodi tim na čelu sa Bratislavom Zdavkovićem diplomiranim inžinjerom u penziji.
Leskovačko Udruženje penzionera u svom sastavu ima nekoliko sekcija iz domena kulture,muzčko folklornu sekciju,pevačku grupu „Neven“, šahovsku sekciju,sekciju sportista rekreativaca i druge. U okviru međusobnog druženja i takmičenja pripadnika trećeg doba iz Jablaničkog upravnog okruga sa dugim vršnjacima u regionu ostvarene su bliske veze sa istovetnim udruženjima u Kumanovu,Kočanima i Kavadarcima u Severnoj Makedoniji,kao i sa penzionerima iz Pernika,Diovotna i Sofije iz susedne Bugraske kao sa većim brojem udruženja iz Republike Srpske…
Posredstvom ovog udruženja evidentirano je oko 350 penzionera sa najnižim primanjima koji će zahvaljujući RFZO ostvariti pravo na besplatno banjsko lečenje. Prema našem saznanju penzioneri iz Leskovca i okoline svoje najveće interesovanje za banjsko lečenje izskazali su Vranjsku i Sijarinsku Banju…
Međutim pandemija korona virusom koja je silovito zahvatila zemlje Zapadnog Blakana u priličnoj meri je usporila saradnju ovog udruženja sa udruženjima iz zemalja u susedstvu.
„Sve zacrtane aktivnosti na kulturno-umetničkom planu odlažu se do daljnjeg,do prestanka pandemije. Mi za sada obavljamo samo neophodne aktivnosti u okviru udurženja. Naše tradicionalne mesečne rođendanske proslave iz bezbednosnih razloga odlažemo za neko bolje vreme,a po preporuci zdrastvenih radnika. Nadamo se da će pandemiji korone virusa doći kraj na proleće“,priča u našem razgovoru Bratsilav Zdravković predseddnik udurženja.
Leskovačko udruženje penzionera svojim članovima i ove zime svojim članovima omogućilo je nabavku ogreva na rate…

Toma Stevanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*