Komunalne teme: Pri kraju radovi na gradskom kolektoru, nova vodovodna mreža u Prvomajskoj (FOTO)

LESKOVAC

Radovi na kolektoru i postojenju, dvema komponentama projekta Upravljanja otpadnim vodama grada Leskovca izvode zadovoljavajućom dinamikom i njihov završetak se očekuje uskoro. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obilazeći ove radove podseća da je prvo izgrađena Linija vode sa 10,4 miliona evra i da se trenutno izvode radovi na izgradnji Linije mulja vredni 497,5 miliona dinara gde je izvedeno preko 95% radova.
-Što se tiče gradskog kolektora, projekat je vredan 464 miliona dinara i gradi se u dužini od 5150 metara. Danas smo ovde zato što se gradi poslednjih 50 metara i to će biti završeno u toku tekuće nedelje. Već smo na kolektor priključili Zelenu zonu, a kada završimo ovih 50 metara ostaje nam da priključimo deo koji je išao kroz Bogojevce i Bratmilovce koji je 2010. godine blokiran zbog poplava i tada ćemo imati kompletnu mrežu. Po projektu razmak između starog i novog kolektora je trebalo da bude minumum pet metara, ali na nekim mestima to nije pa smo morali da ih veštački odvojimo i da postojeći prostor između njih asfaltiramo. Sada nas očekuje šest meseci ispitivanja i snimanja novog kolektora najsavremenijim kamerama jer u njemu ne sme biti ni malo vode. Radovi na izgradnji Linije mulja i Kolektora biće završeni do kraja godine, a čitav sistem stavljen u funkciju do kraja 2021.-
Budimir Stojiljković, rukovodilac projekta izgradnje gradskog kolektora, ističe da su poslovi na ovom projektu iziskivali puno vremena, truda, energije i angažovanje mnogih lica kako bi sve teklo svojim tokom.
-Na projektu je bilo angažovano puno zaposlenih u Gradskoj upravi. Veliki trud je iziskivala i eksproproprijacija zemljišta za koju je grad Leskovac samo u poslednjih nekoliko meseci izvojio preko 40 miliona dinara.-
Maja Milošević Milojić, rukovodilac Jedinice za implementaciju projekta, pojašnjava da se u Navalinu trenutno asfaltiraju interne saobraćajnice druge faze postrojenja Linije mulja.
-Vrlo smo blizu realizacije projekta. Ono što nas u narednom periodu očekuje je obezbeđivanje preduslova za rad Linije mulja, a to je višak mulja iz Linije vode koji će se stvoriti od otpadnih voda koje će doći preko kolektora. Potrebno je da kolektor i Linija vode rade šest meseci da bi se dobio mulj.-

Nova vodovodna mreža u Prvomajskoj ulici

U Prvomajskoj ulici u toku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže, gde će stare azbestne cevi biti zamenjene polietilenskim vodovodnim cevima. Gradonačelnik Goran Cvetanović je obišao radove i naznačio da će za građane koji su povezani na ovu mrežu radovi doneti veliki benefit jer im je do sada zbog čestih havarija bilo onemogućeno adekvatno vodosnabdevanje.
-Cilj nam je da više od pet decenija staru i zapostavljenu mrežu rekonstruišemo, napravimo je uslovnom i da stanovnici čitave teritorije našeg grada nemaju probleme kada je u pitanju ovaj značajni segment našeg života. Da smo tom zadatku konstantno posvećeni dokazuje cifra od 750 miliona dinara uložena u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže širom grada. U prilog tome govore i brojni radovi u gradu i okolini, završeni i oni koji su u toku i to završetak izgradnje mreže u Velikoj Sejanici, rekonstrukcija u ulicama Rade Žunić, Sime Pogačarevića, Zeke Buljubaše, Podrogička, Branka Radičevića i Rudarska ukupne vrednosti oko 66 miliona dinara.-
Radovi u Prvomajskoj ulici se izvode u dužini od 305 metara. U tu namenu iz budžeta Leskovca je izdvojeno 5,8 miliona dinara. Rok za završetak radova je 60 dana.

IS

Sve o komunalnim i infrastrukturnim problemima i radovima u Leskovcu i okolini, možete pročitati u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*