,,KOMUNALAC” NA PRAVOM PUTU

VLASOTINCE

 

Izgleda da je vlasotinački JKP ,,Komunalac”, posle dugotrajnih problema na pravom putu oporavka, i da više ne ,,stanuje” kriza u ovom javno komunalnom preduzeću. Bar su tako rekli ljudi iz opštinskog rukovodstva opštine Vlasotince na nedavnoj pres-konferenciji.
Stalne promene na mestu prvog čoveka ,,Komunalca” zasigurno je bio jedan od problema koji su neumitno bili uzrok lošeg stanja u ovom kolektivu. A, takvih promena bilo je često, može se reći čak i prečesto. Svi ti ricidivi prošlog vremena bili su prouzorkovani promenom rukovodeće strukture vladajuće nomenklature u lokalnoj vlasti i u velikoj meri su bili glavni uzrok pokušaja dobrog i kontinuiranog rada u ,,Komunalcu”.
– Javno komunalno preduzeće ,,Komunalac” je u toku poslovne 2016.godine ostvario pozitivan finansijski rezultat i dobit od 299.948,88 dinara iz redovnog poslovanja. Ukupni prihodi u odnosu na prethodnu godinu su smanjeni za 3,2% ili u apsolutnom iznosu za 1.685.569,00 dinara, što je posledica prvenstveno nerealizovanih investicionih aktivnosti. Rashodi pokazuju skoro identičan procenat smnjenja kao i prihodi u odnosu na rezultate iz prethodne godine u iznosu od 1.401.000,00 dinara, što pokazuje da zatečene obaveze još više umenjuju efekat efikasnijeg ukupnog poslovanja samog preduzeće – iznosi nam podatke iz veoma stručno i pedantno obrađenog ,,Izveštaja o radu i poslovanjuJKP ,,Komunalac”za 2016.godinu” direktor Svetislav Petrović.
A, šta je bilo sa zaradama radnika. Kako se one isplaćuju ?
– Isplata zarada i Reprograma funkcioniše mesec za mesec. Pomenuti Reprogram iz 2014.godine će biti realizovan, a ono što ostaje je još uvek prisutan zaostatak u isplati iz predhodnog perioda u visini od pet plata. Rešenje ovog problema očekuje se kroz Reprogram koji će biti ponuđen upošljenicima preduzeća u narednom periodu.
Kako se realizuje naplata od fizičkih i pravnih subjekata ?
– I dalje je prisutan problem naplate potraživanja od kupaca po svim osnovama, jer je veliki procenat zbog zastarelosti roka po pitanju neplativosti krajnje neizvestan, a što sa svoje strane bitno utiče na ukupan finansijski rezultat.
Iz kojih izvora obezbeđujete finansijska sredstva ?
– Osnovnu delatnost rada odredio je osnivač, dakle skupština opštine Vlasotince, i odnosi se na uredno i kvalitetno pružanje komunalnih usluga građana, kao što je odstranjivanje otpadaka i smeća sanitarne i slične aktivnosti, zatim održavanje čistoće na površinama javne namene, održavanje javnih zelenih površina, upravljanje grobljima i pogrebnih usluga, upravljanje pijacama i upravljanje komunalnim otpadom. U toku ove godine, biće završeno Prihvatilište za 100 pasa, kao i izradnja Parking servisa, i iz te dve novoosnovane delatnosti biće naplaćena značajna finansijska sredstva.
Kako rešavate problem servisiranja obaveza prema dobavljačima ?
– Nema tu nikakve misterije. Nabavljamo i kupujemo ono što je prioritetno i što mora da se nabavi, a plaćanja vršimo u dogovoru sa dobavljačima na vreme i u skladu sa dogovorima. Nemamo nikakve kredite, koji bi nas dodatno opterećivali, i tu smo više nego obazrivi, kada su u pitanju eventualna zaduživanja kod banaka.
U vreme, današnje, aktuelne racionalizacije radnih mesta u javnim preduzećima, vi ste dobili radnike iz ugašene Direkcije za urbanizam i izgradnju, i JP ,,Čistoća”. Da li u tom delu imate problema ?
– Tačno je da smo preraspodelom, a po odluci relevantnih instistucija naše opštine, u našem preduzeću došli su, ti, novi radnici. Oni će sigurno biti upošljeni tamo gde je najurgentnije i najpotrebnije. Biće posla za sve oni koje hoće i žele da rade. Kada počne da radi Prihvatilište za pse, i kada zaživi rad parking servisa u okviru ,,Komunalca”, eto rešenja da svi dobiju određena radna mesta.
Veliki broj Vlasotinčana još uvek žali za ,,Malom pijacom” u gornjem delu grada. Mnogi govore da će ta pijaca opet profunkcionisati ?
-Hoće. I uveliko se radi na rešavanju tog problema. Ali, mora se poštovati zakon i propisi iz dela sanitarnih i tehničkih potreba, gde uveliko rade određene stručne službe iz opštine, i ,,Mala pijaca” će biti opet u pravoj i punoj funkciji potrebeagrađana Vlasotinca – kaže nam prvi čovek JKP ,,Komunalac” iz Vlasotinca, Svetislav Petrović, koji je zasigurno jedan od najzasluženiji za ozdravljenje ovog kolektiva.

Vlastimir Stamenković

 

DONACIJA AMBASADE JAPANA

U konkurenciji 400 projekata, projekat vlasotinačkog ,,Komunalaca” je jedan od osam projekata koji je prošao na konkursu kod japanske ambasade, avredan je 58.000 evra.
– Veoma smo zahvalni ljudima iz ambasade Japana. Dobijena sredstva su namenskog karaktera i iskoristićemo ih za nabavku ,,autosmećara” za odvoženje i deponovanje otpada iz uskih i nepristupačnih ulica. Do sada smo taj posao obavljali traktorom – informiše nas direktor Petrović.

 

(Ovaj tekst je deo projekta “Javna uprava u fokusu” koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*