Koji su zaključci nakon sastanka gradonačelnika i leskovačkih privrednika?

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović razgovarao je sa leskovačkim privrednicima i preduzetnicima u okviru „Dana otvorenih vrata“. On je tom prilikom naglasio da lokalna samouprava grada Leskovca ulaže velike napore kako bi izašla u susret svim ljudima koji doprinose zapošljavanju, razvoju grada i svojim proizvodima pronose dobar glas o Leskovcu.
-Trudimo da komunikacija sa privrednim subjektima sa područja grada bude konstantna i kvalitetna i ovo je jedan od načina da nastavimo da stvaramo povoljne uslove za razvoj našeg grada. Prošle nedelje smo dobili uvid u istraživanje nemačke agencije GIZ gde su Leskovac i Novi Sad proglašeni dominantnima u privrednom smislu, jer ih odlikuje najpovoljniji ambijent za ulaganja. Globalna pandemija uzrokovala je gubitke u poslovanju većine preduzeća, ali se Republika Srbija ozbiljno posvetila rešavanju te problematike pa je nakon prvog i najozbiljijeg talasa korone sprovela paket ekonomskih mera zahvaljujući kojima su privredni subjekti premostili smanjenje privrednih aktivnosti.-
Cvetanović je napomenuo i da je u prethodnih osam godina on i njegov tim ostvarili kontakt i obišli skoro sva preduzeća i brojna poljoprivredna gazdinstva na teritoriji grada.
-Na taj način se smo se upoznali sa vašim poslovanjem, artikulisali neke vaše probleme i počeli da ih rešavamo. U 2020. smo do sada posetili preko 40 preduzetnika i privrednika, i verujem da bi taj broj bio mnogo veći da nije došlo do epidemije. Iskreni smo u nameri da bacimo posebno svetlo na uspešne i preduzimljive privrednike tako što se svake godine među dobitnicima Oktobarske nagrada grada Leskovca nađu i uspešni preduzetnici sa našeg područja. Samo u poslednjih sedam godina je preko 15 privrednika i poljoprivrednika odlikovano Oktobarskom nagradom i moja je želja da sa tom praksom nastavimo i ubuduće. zamolio bih vas da se ubuduće i sami aktivnije uključite u predlaganje kandidata.-
Većina prisutnih privrednika je u svojim izlaganjima ocenila da je privredni ambijent u Leskovcu unapređen, s obzirom na to da su proširili svoje proizvodne i prodajne kapacitete, a što rezultira otvaranjem novih radnih mesta. Kao još jedna povoljna okolnost navedeno je to što je smanjeno vreme čekanja na administrativni deo posla, posebno kada se radi o izdavanju dozvola. Što se problema tiče, mahom se radi o infrastrukturi, ali i da je primetan problem nedostatka radne snage.

Gradonačelnik Goran Cvetanović rekao je da su ovogodišnji kandidati za Oktobarsku nagradu grada Leskovca za poseban doprinos privredi i razvoju garada kompanije „Terastil“ i „Tami trejd“, kao i Dragan Stanisavljević i Siniša Ristić koji su započeli rekonstrukciju čuvenog hotela „Beograd“, te Božidar Stojković čija firma „Metla komerc“ obnavlja leskovački sajam.

Ivan Spirić

Sve o dešavanjima u leskovačkoj političkoj areni, možete pročitati u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*