Kako gradonačelnik Leskovca planira da se bori protiv korupcije u zdravstvu

Gradonačelnik Goran Cvetanović rekao je da će lokalna samouprava probati da nađe način kako bi od naredne godine bio refundiran jedan deo troškova za neinvanzivni prenatalni test kod trudnica kod kojih postoje medicinske indikacije da se podvrgnu takvom testiranju.

On je sve ovo rekao direktorima leskovačkih osnovnih i srednjih škola sa kojima je imao sastanak.

On je dodao i da zna „da 50% mojih kolega koji se bave time očima neće moći da me vide. Znam i zbog čega. Ti testovi koštaju 500-600 evra, a svako ko uputi trudnicu na taj test dobije 150 evra u svoj džep.

E, to je borba protiv korupcije!

To je borba kada imate rok za plaćanje 45 dana i morate da platite svaki račun, a ne dopada mi se direktorica dečjeg vrtića, njoj platim, a školske uprave ne, pa njoj ne platim, iako su ispunjeni svi zakonski uslovi. I to je borba protiv korupcije.

Magnetna rezonanca? Svako od lekara koji je slao uzima 3.000 dinara, sada i 4.000 dinara, vidi se po potpisu i pečatu. Zato ćemo i nabaviti magnetnu rezonancu. I to njih boli, a to je borba protiv korupcije, jer smanjite mogućnost da neko zaradi samo zato što napiše uput. A znate, kad vas neko pošalje na takav pregled, pa ste vi srećni jer nisu ništa našli, a šta i da nađu kada nemate indikacije za nešto, ali ste srećni što ste zdravi… Ali, problem je što je neko stavio 4.000 dinara u svoj džep i onda sam ja loš lekar, što se 25 godina bavim medicinom i zato što sve što radim, na njihovu žalost, mi ide od ruke. I zato želim da i to uvedemo kao novinu, da i tu smanjimo korupciju među svojim kolegama, da daju upute tamo gde ima indikacija. Kad vi ne plaćate ne mogu da uzmu nadoknadu,“ rekao je Cvetanović.

IS/LJS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*