Kako biti uspešan u postupcima javnih nabavki

Na tematskoj sednici Parlamenta privrednika u proširenom sastavu u prostorijama Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga tema je bila „Kako biti uspešan u postupcima javnih nabavki“. Marija Marković, viša savetnica u Privrednoj komori Srbije, upoznala je prisutne sa izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je u primeni od 1. januara ove godine, kao i o registraciji na portalu javnih nabavki.

„Da bi se uzelo učešće u postupcima javnih nabavki neophodna je registracija na portalu javnih nabavki. Podaci privrednih subjekata, kada krenu da se registruju, se povlače iz APR-a. na portalu su jasna uputstva za korišćenje i mislim da je sve to jako jednostavno, jer kada je portal pravljen konsultovani su i privreda i javni sektor. Privredni subjekti često greše tokom podnošenja konkursne dokumentacije. Zato je dobro da se upoznaju sa konkursnom dokumentacijom i da dostave upravo ono što im se traži.“

Predstavljen je i postupak pronalaženja poziva naručilaca na koje ponuđači mogu da podnesu ponude elektronskim putem, mogućnosti komunikacije naručilaca i ponuđača tokom postupka, kao i postupak zaključenja ugovora o javnoj nabavci. Očekuje se da će portal javnih nabavki omogućiti veću transparentnost, efikasnost i veću mogućnost kontrole samih postupaka, odnosno povećati konkurenciju na strani ponuđača.

IS/LJS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*