Kad je kralj Aleksandar posetio Leskovac

LESKOVAC

Televizijska serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću podsetila je na vreme kada su Leskovac posećivali – njihova Visočanstva. Ne bez razloga jer je kraljevima Srbije bila čast da posete i budu gosti najbogatijem gradu u Srbiji i promućurnim Leskovčanima koji su za kratko vreme između dva svetska rata izgradili veliki broj fabrika, otvorili mnoge zanatske i trgovačke radnje i izvozili svoje proizvode … Kraljevski dvor je pratio i poštovao privredni uspon Leskovca koji je mnogima služio kao primer privrednog razvoja, kao grad koji je išao ispred svoje budućnosti i bio primer kako se predanim radom, promućurnošću i vizijom može ući u vreme koje će tek doći.. I zato nije čudno što su kraljevi Srbije poštovali i sa uvažavanjem dolazili u Leskovac. Takođe je poznato da su Leskovčani mnogim ulicama davali njihova imena – Ulica kralja Aleksandra, Ulica Kralja Petra, ulica Kraljice Marije, Cara Dušana, Cara Uroša, Knez Mihajlova ulica, Kraljevića Tomislava, Venac kralja Milana…
Građanima Leskovca je posebno u trajnom sećanju ostao dolazak kralja Aleksandra u Leskovac 20.septembra 1931. godine da bi prisustvovao osvećenju nove Saborne crkve. Tolika čast i toliko uzajamno uvažavanje i poštovanje je bilo. A koliko su Leskovčani voleli i poštovali kralja Aleksandra vidi se i po tome što su u Parku Devet Jugovića podigli spomenik sa bistom kralja Aleksandra.


Ostalo je zauvek upamćeno da su građani Leskovca 6. septembra 1944. na Trgu kod Spomenika igrali Kraljevo kolo u čast rođendana kralja Petra. Oko 12 sati, kada se kolo sve više širilo i pevalo kralju u čast – Leskovac je bombardovan. Grad je pretvoren u ruševine, a broj žrtava još nije utvrđen. Takođe je utvrđeno da su Saveznici Leskovac bommbardovali na više puta upućen zahtev Konstantina Popovića, zvanog Koča i uz saglasnost ovdašnjih partizana.
Odmah po ulasku u Leskovac „oslobodioci“ su minirali spomenik i uništili bistu kralja Aleksandra. A zatim su izmenili imena mnogih ulica i okačili im – ideološke „minđuške’’.

Sava Dimitrijević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*