Jubilej biblioteke u Medveđi

MEDVEĐA

Opštinska biblioteka “Petar Petrović Njegoš” iz Medveđe osnovana je 16. marta 1964. godine kao Javna matična biblioteka „Vuk Karadžić“. Prigodnim programom ova, jedna od najvažnijih ustanova kulture za stanovnike Medveđe je obeležila 57 godina rada i pritom se zahvalila za plodonosnu saradnju Kulturnom centru, pod čijim krovom je i smeštena ustanova. Zahvalnost za medijsku podršku upućena je lokalnom Radiju Medveđa.
Bibliotečki fond je značajno proširen zahvaljujući najvećim darodavcima, među kojima od osnivanja do danas su Narodna biblioteka Srbije, Univerzitska biblioteka „Svetozar Marković”, Biblioteku matice srpske, Ruski fond kulture, Univerzitetska biblioteka iz Niša, Udruženje boraca narodnooslobodilačkih ratova Medveđa, kao i pojedinci, gde su se posebno izdbojili Božidar Vasić, Porodica Alijević, Mihajlo Dedić, Radmila Gikić Petrović i Milorad Vučković.
Direktorka biblioteke Tijana Pejić kaže da su čitaoci u Medveđi zadržali naviku da posete biblioteku i odaberu knjigu za čitanje, iako se nalazimo u novom digitalnom dobu gde je pristup onlajn knjigama na dohvat ruke.
-Pored rada sa korisnicima biblioteka se bavi prikupljanjem, obradom, čuvanjem i digitalizacijom bibliotečke građe iz zavičajnog fonda. Naša biblioteka je moderna i podstiče mlade naraštaje na razvijanje intelektualnih sloboda i kreativnosti. U tom smeru smo i unapredili naš rad aktivnostima na društvenim mrežama kao novim vidom komunikacije sa korisnicima. Sve to je odrađeno po preporuci Ministarstva kulture i informisanja. Mi imamo Zavičajno odeljenje, na koje smo jako ponosni, kao i veliku kolekciju knjiga na stranim jezicima, pri čemu prednjači literatura na albanskom jeziku, sa preko 3000 naslova. U toku prošle godine, bez obzira na vanrednu situaciju, sve vreme smo radili sa korisnicima. Vrlo važna saradnja nam je sa Predškolskom ustanovom „Mladost“, s obzirom na to da tokom dečije nedelje uvodimo decu predškolskog uzrasta u svet knjige i čitanja i tako dobijamo buduće korisnike naše biblioteke.-
Povodom ovog značajnog datuma, opštinska biblioteka je nagradila pojedince u više oblasti.

Najverniji čitalac Opštinske biblioteke „Petar Petrović Njegoš” u Medveđi je Ana Ćirić, nastavnik srpskog jezika u penziji. Ona je član biblioteke već 32 godine. Najvredniji u kategoriji dečijeg uzrasta je Božidar Milenković, učenik 6. razreda OŠ „Gornja Jablanica“, dok je među odraslima najviše knjiga pročitala Gordana Zejak, radnik Doma zdravlja Medveđa. Najstariji član, Đorđe Mihailović ima čak 90. godina i, bez obzira na godine, još uvek je aktivni čitalac.

Biblioteka u Medveđi je osnovana 16. marta 1964. godine pod nazivom Javna matična biblioteka „Vuk Karadžić“ u cilju širenja opšteg obrazovanja i kulture. Veoma kratko je radila samostalno, a sa radom nastavlja u okviru Narodnog univerziteta „Vaso Smajević“ i to sve do 6. jula 1995.godine kada je Opštinsko veće Opštine Medveđa donelo odluku o osnivanju Opštinske biblioteke „Petar Petrović Njegoš“. Smeštena je u zgradi Kulturnog centra. Prema podacima iz protekle godine, biblioteka je imala 377 aktivnih korisnika koji su zabeležili 5496 poseta sa 2606 izdatih publikacija.

Ivan Spirić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*