Izložba slikara iz Vlasotinca u Beogradu

U Galeriji Kvart u Beogradu na vodi, otvorena je izložba slika ,,Zarez (iliti) Oroz” Aleksandra Radičevića mladog umetnika iz Vlasotinca koji živi i radi u našem glavnom gradu. Radi se o delima mladog slikara koji su nastala u periodu od 2018. do 2022.godine, ,,Zarez (iliti) Oroz”je izložba slika rađenih u tehnikama akril i ulje na platnu.

Veza između slika različitih formata se ne ogleda prevashodno u tematici, već u atmosferi i likovnom postupku koji su građeni. Ovo objedinjenje omnibusnog karaktera, odnosno delovanje svake celine ponaosob, ostaje duboko individualno. Samim tim cilj izložbe je predstavljanje ambijentne celine u kojoj bi svi radovi kao zasebni entiteti govorili jednim jezikom.

Aleksandar Radičević, rođen je 1992.godine u Leskovcu. Osnovne akademske studije, smer grafika, završio je 2013.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je 2015.godine završio master studije smer slikarstvo. Godine 2018/2019.studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu.

Izuzetno sam srećan i zadovoljan što mi se pružila prilika da svoje slike postavim u prestižnoj galeriji Kvart u Beogradu na vodi, kao i sam dolazak u premijernom danu otvaranja izložba velikog broja publike, što me posebno čini srećnim i zadovoljnim – rekao nam je skromni umetnik iz Vlasotinca, Aleksandar Radičević.

Talentovani mladi slikar iz grada na reci Vlasini do sada, pored ove koja je u toku, imao je još tri samostalne izložbe i to ,,Pukotine eho”u Kulturnom centru Magacin u Beogradu, zatim ,,Britva, Pelin, Korbalje” u vlasotinačkom Kulturnom centru i ,,Specimeni (Soba ogledala – unutar je čudna zemlja) u prostorijama Prodajne galerije ,,Beograd” u Beogradu.

Svoje slikarstvo umeće imao je i na kolektivnim izložbama, kao što su:
– Peto Međunarodno Bijenale grafike, Dom kulture u Čačku – 2022. godine
– Majska izložba grafike, Grafički kolektiv u Beogradu – 2022. godine
– Bijenale mladih, Planetarijum u Beogradu – 2022. godine
– Oktobarski likovni salon, Leskovački kulturni centar – 2021. godine
– Vratimo se korenima , Galerija Kulturnog centra Vlasotince – 2021. godine
– Liebling, ish Habe die Bilde gescrumpfrt, Super+Centerocurt, Minhen – 2019. godine
,- ,Dev9t”, Ciglana, Beograd – 2019. godine
– Intervencije 12, KUlturni centar Magacin, Beograd – 2018. godine

Slike mladog umetnika su bile na izložbi u Kući Kralja Petra na Senjaku, a od 17. novembra biće i na izložbi Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Inače, Samostalna izložba koja je u toku u Galeriji Kvart, u TC Galerija biće otvorena do 22.novembra.

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*