IZLOŽBA GRNČARIJA U NARODNOM MUZEJU

LESKOVAC

 

Narodni muzej u Leskovcu organizovao je izložbu grnčarija iz sopstvene etnološke zbirke.

 

Na izložbi su prezentovani kultni, upotrebni i ukrasni predmeti od keramike sa kraja XIX do sredine XX veka.

Među 135 ozloženih eksponata, od kojih se većina prvi put izlaže, mogu se videti ćupovi, panice, tanjiri, okanice, kotlajke, tendžeri, kao i alati i mašine s kraja 19. i početka 20. veka.

Cilj ove izložbe je da se prikaže i objasni poreklo, razvoj, uticaji i odlike dela kulturne baštine Srbije.

Autor postavke je mr Milivoje Novković, a autor izložbe Slađana Rajković zahvalila se Radmili Stojanović, etnologu u penziji, koja je nekad radila u muzeju i koja je sakupila sve izložene predmete.

Ova izložba na najbolji način pokazuje i kako treba čuvati kulturnu baštinu. Samo grnčarstvo je do polovine prošlog veka imalo široku primenu u svakodnevnom životu na čitavom Balkanu.

U našem kraju grnčarija ima istočnjačke elmente, vekovima se razvijala, ali i pratila naše etničke i oblasne karakteristike.

Izložbu je otvorila načelnica društvenih delatnosti Suzana Stanković Ilić koja ovo dešavanje smatra impresivnim, te da su tako ponovo otvoreni prozori prošlosti i svedočanstva naših običaja, navika, mentaliteta i kulture. Lokalna uprava nastaviće da podržava ovakve vidove promocije, popularizacije i afirmacije kulture.

 

 

I.S.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*