Gradski trg: Radovi počeli, rasprave traju

LESKOVAC

Zašto se zelene površine pretvaraju u beton, zašto je posao dat kompromitovanoj kompaniji sa liste poreskih dužnika, na šta će biti potrošeno 75 miliona predviđenih za prvu fazu, ako do kraja godine ima samo 45 dana i kome se žurilo sa radovima,  pre obezbeđenja alternative za uništeni parking prostor – pitanja su, koja su, u ime građana, na zajedničkoj press knferenciji u subotu, postavili predstavnici  Saveza za Leskovac, DSS-a, Pokreta slobodnih građana  i udruženja “Dubočica u srcu”.

-Gradski trg je kapitalna investicija i daleko prevazilazi trenutna politička prepucavanja sa vlašću. To je projekat za budućnost u kojoj će živeti naša deca. Zato, iako smo saglasni da Leskovac zaslužuje centralni trg, ukazujemo na svu pogubnost nakaradnog rešenja,- kazao je Ivan Stojanović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke:

–          Površina ispred Doma sindikata i ona na kojoj se nalazio parking, sasvim su dovoljne za trg, a postojeće zelene površine trebalo je sačuvati. Podsetiću vas da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Leskovac proglasilo zonom sa jako malom zelenom površinom. I sada, umesto da ga širimo, mi uništavamo i ono malo što imamo. Vlast se, kao i obično oglušila o sve naše zahteve. Naprednjaci su majstori šminke, pa ćemo sa trgom verovatno proći kao  Beograđani.-

Da nije reč o stvarnoj potrebi građana Leskovca za trgom, već o dva miliona evra, koliko će radovi koštati, a zarad kupovine nekih, odnosno nečijih behaton ploča, tvrdi i Jovan Stanković iz Narodne stranke:

–          Iako vlast tvrdi da sve projekte pokreće u interesu građana, prema nezvaničnoj anketi koju smo sproveli u dva leskovačka naselja, polovina ispitanika i ne zna da se gradi trg, a od onih koji znaju, polovina se protivi idejnom rešenju. Firma ”Bauvesen”, iz Lazarevca, koja izvodi radove, prema podacima kojima raspolažemo, trenutno radi na 15 velikih projekata širom Srbije, kao što su delovi nove autobuske stanice u Beogradu, železničke stanice ”Prokop”, pešačkog mosta na Kalamegdanu. Interesantno  je da su u većini slučajeva – jedini ponuđači. Sve  to ne bi bilo sporno, da ova firma u prošloj godini nije, na ime poreza, dugovala 1o2 miliona dinara i bila na Crnoj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zbog lošeg poslovanja, – kaže Stanković.

Ako je ”Bauvesen” i namirio dugovanja, ostaje gorak ukus zbog nesavesnog odnosa prema poreskom sistemu, a  da je, potpisivanjem ugovora sa ovom firmom, saučesnik u neogovornosti  i gradonačelnik Goran Cvetanović, smatra Jelena Spirić:

–          On je pre samo tri dana najavio da će prva faza radova na rekonstrukciji trga koštati 75 miliona dinara.Moje pitanje je, kako će, na kraju građevinske sezone, biti potrošen toliki novac. Istog dana,  svega par sati pre nego što će Cvetanović govoriti na pres- konferenciji, završena javna nabavka za pripremnu fazu radova, vrednu pet miliona dinara.”Bauvesen” je odbijen, kao skuplji, pa ni danas ne znamo ko će radove izvoditi. –

Spirićeva kaže da joj nije poznato ko su radnici u subotu zatečeni u ograđenom prostoru između Robne i Modne kuće, jer izvođač , zbog zakonskih procedura, bar još deset dana neće moći da bude uveden u posao.

Sumirajući sve prethodno izrečeno, demokrata Saša Stojanović, zaključuje da će, ako se cena od dva miliona evra, podeli sa predmetnom površinom, kvadratni metar leskovačkog trga biti skuplji od kvadrata stambenog prostora u centru Beograda.

Na press konferenciji govorili su i predstavnici Demokratske stranke Srbije, Pokreta slobodnih građana i Udruženja ”Dubočica u srcu”.

N.N.

2 Komentara

  1. Jedno pitanje Demokratima kojse sada bune i koji vole zelenilo i drvece.Zasto su zavreme njihove vlasti unistili prelepi park napravisi kinesku pijacu sada ruglo grada robna pijaca i preko puta prelepu sumu do stadina Dubocice.Ps nisam bot nisam clan nijedne stranke.Zivim u Austriji 48 godina.

  2. 2.000.000,00/10000=200 evra . Kupujem odmah po ceni od 200 evra/m2 taj stan , ako ga prodajete za te pare . Razumem ,politika je sve, ali matematika i inzenjerstvo su u odnosu na politiku (a i ekonomiju) egzaktni. Uostalom Vi ste ove doveli na vlast .I tada i sada Vam matematika slabo ide.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*