Gradonačelnikovi pogledi u prošlost i budućnost

Gradonačelnik Goran Cvetanović retrospektivom 2022. godine predstavio je sve ono što je postignuto u prethodnoj i najavio planove za 2023 godinu. Prezentaciji su u skupštinskoj sali Grada Leskovca prisustvovali direktori javih i komunalnih preduzeća, kao i šefovi službi gradske uprave. Gradonačelnik je ocenio prethodnu godinu kao izazovnom po mnogo čemu i naglasio da je bilo potrebno prilagoditi se novonastaloj situaciji u svetu i primeniti mere štednje.

„Kao i uvek sve izazove smo prigrili i trudili se da ih prevaziđemo i ostvarimo zacrtane ciljeve. Ovakva obraćanja su postala tradicija i retrospektiva je tu da se pre svega fokusiramo na aktivnosti koje smo obavljali u 2022. godini sa ciljem da se podsetimo projekata, sumiramo postignute rezultate, da dodatno analiziramo rad, kako bi smo još bolje radili u budućnosti.“

Cvetanović je taksativno po mesecima pobrojao realizovane investicije i projekte, kao i događaje koji su obeležili godinu za nama, poput poseta privrednicima, ali i posetama koje je Leskovac imao od strane državnih funkcionera.

„Moj tim i ja volimo izazove. Naši sugrađani su lestvicu postavilo visoko, mi to znamo i trudimo se da blagovremeno izađemo svima u susret“ rekao je gradonačelnik i istakao da je danas budžet Leskovca stabilan i likvidan.

„U budžetu grada u ovoj, prošloj i pretprošloj godini je svakodnevno od 600-900 miliona dinara na računu. Stanje u budžetu na dan 31.1.2023. iznosi 664 miliona dinara i pored isplaćenih 50,8 miliona dinara za prvu ratu sportskim klubovima i organizacijama, jer o njemu vodi računa odgovorno rukovodstvo koje brine o svakom dinaru. Nismo čekali transfer za isplatu zarada zaposlenih, svakog meseca smo isplaćivali plate i pre 20-og u mesecu.“

Među planiranim planovima i projektima za 2023. godinu, gradonačelnik je pobrojao izgradnju novih saobraćajnica, i to ulice koja prolazi pored stadiona, saobraćajnice koja povezuje Vinarce i Donje Stopanje, izgradnju ulice Branka Krsmanovića, put od Gornjeg do Donjeg Sinkovca, kao i ulice Kosmajska, Porečka, Zeke Buljubaše.

„Predviđena sredstva za sve ulice iznose 152,8 miliona dinara. Očekuje nas i nastavak na uređenju Gradskog trga. Započeto je postavljanje osvetljenja, a ostatak građevinsko-zanatskih radova podrazumeva završetak postavljanja klupa i kvarcnog peska, za šta je ukupno opredeljeno 25,3 miliona dinara. Tu je i nastavak radova na platou SRC „Dubočice“, nekih 4500 kvadratnih metara. U planu je i rekonstrukcija fasade i stolarije Osmospratnice, okruga i opštine za šta se predviđa 200 miliona dinara. Tokom ove godine sa 100 miliona dinara urediće se zgrada Osmospratnice, a naredne godine, ako rukovodstvo grada ponovo dobije poverenje građana na izborima, urediti i zgrada okruga i opštine sa preostalih 100 miliona. Za nastavak na izgradnji vodovodne mreže u severnom delu grada, izgradnje u selu Brza, rekonstrukcije mreže u ulici Vlaje Nikolajevića, ulici Norvežanska, i u naselju Bratmilovce, sanaciju vodovodne brane u selu Gradište ukupno je planirano 140,3 miliona dinara. Ideja nam je i da u nastavimo uređenje pijace u ulici Kralja Petra Prvog, a projekovani iznos sredstava je oko 40 miliona dinara. U toku je i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rušenje nadvožnjaka na ulazu u grad iz pravca naselja Ančiki, kao i priprema dokumentacije za izgradnju kružnog toka na državnom putu kod zgrade Tri šešira u saradnji sa JP „Putevi Srbije“. Kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture smo kandidovali projekte za uređenje opštinskih i nekategorisanih puteva, rekonstrukciju vrtića „Naše dete“, izgradnju regionalnog inovacionog start-ap centra, izgradnju vodovodne mreže u Pečenjevcu, Strojkovcu i Belom Potoku. Radi poboljšanja uslova života, JKP „Toplana“ za tekuću godinu planira nabavku i ugradnju kombinovanog gorionika (mazut + gas), u kotlarnici Dubočica, u vrednosti 60 miliona dinara. Očekuje se i početak rekonstrukcije magistralnog toplovoda na sistemu „Crvena zvezda“. Vrednost ove investicije je 100 miliona dinara“.

Gradonačelnik smatra i da „jedini način da budemo uspešni je da budemo transparentni, da prikazujemo sve ono što smo uradili u tromesečnim, šestomesečnim i devetomesečnim izveštajima. Mi radimo, stvaramo i ostavljamo za buduća pokolenja. Od preuzimanja odgovornosti smo se trudili da uvek domaćinski raspolažemo sa budžetom, da izdvajanje sredstava bude planirano tako što ćemo realizovati značajne projekte u korist naših sugrađana.“

NAJAVE ZA 2023.

Gradonačelnik Cvetanović je najavio da će u 2023. godini biti nastavljena akcija podele paketa penzionerima i stanovnicima u stanju socijalne potrebe. Za tu namenu izdvojeno je u 2022. godini 28,7 miliona dinara i uručeno oko 30.000 paketa. Ove godine je granica za dodelu paketa penzionerima povećanja sa 30.000 na 35.000 dinara, a u planu je da se se u ovoj godini dva puta podele pakete, uskoro i pred kraj godine.

Novina će biti i u podeli novogodišnjih paketića za decu, gde starosna godina više neće biti sedam nego deset godina.

ZAŠTO SVI VOLE DA POSLUJU SA LESKOVCEM?

„Svi sada vole da posluju sa gradom Leskovcem, jer sve račune plaćamo na vreme“ kaže gradonačelnik Cvetanović, ali i dodaje da je „druga stvar što sada ovi naučnici iz komisije naprave pilon, pa ne može niko da se kavi na tender, jer, znate, nije ovo Kina, pa da naprave sve što zam,isle i kompjuterski postave. Komisija koja nešto postavi treba da zna da ne postoji izvođač radova za tako nešto. Nadam se da ću od direktora JP „Urbanizam i izgradnja“ dobiti sve projekte koje niste u stanju da projektujete, da raspišemo tender i da to neka druga firma projektuje, jer imamo novaca, imamo mogućnosti i nemamo vremena da čekamo ni direkciju, ni upravu, ni bilo koga. Isuviše imamo pozitivne energije, isuviše dugo smo se mučili da vratimo dugove i isuviše dugo građani Leskovca s pravom očekuju od nas da ne spavamo, da ne odmaramo, nego moramo svi zajedno napred. Ko je u stanju dobro došao i hvala mu, ko je umoran slobodno, vreme odmora je počelo, za razliku od nas koji imamo nameru da u narednih godinu dana uradimo sve ono što smo zacrtali, zamislili, a nismo uspeli.“

I GAGA ŽIVKOVIĆ

Cvetanović je i ovog puta upoređivao svoja dostignuća u deset godina gradonačelnikovanja sa onim što je uradio prvi predsednik opštine Leskovac posle pobede DOS-a profesor dr Dragoljub Živković u dve godine vlasti.

“Prošle godine smo mogli sve da im isplatimo odmah u januaru, ali su me upozorili oni koji se bave sportom da će brzo novac da potroše, a onda će da plaču do kraja godine. Kao što i svima kojima se uplati novac potroše odmah, jer ne umeju racionalno da se ponašaju. Ja sam dete trgovca i znam to da radim. I niko to nije bolje radio ni pre mene, niti će znati posle mene. Znaju samo da troše novac ili i da imaju novac, a da ništa nisu izgradili. Setite se samo gospodina Živkovića, imao je novac, jednu sadnicu nije zasadio za sve vreme, nijedan putić, nijednu stazicu ovde nije uradio, a kamoli nešto više od toga,“ rekao je Cvetanović.

Profesor Živković je sada odbornik opozicione Grupe građana “Za Leskovac ZAJEDNO” u Skupštini grada Leskovca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*