GRAD SUFINANSIRA PROJEKTE HELP-a

LESKOVAC

 

Za sufinansiranje projekta „Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji“, koji se sprovodi u saradnji sa nemačkom humanitarnom organizacijom HELP, iz gradskog budžeta biće izdvojeno 28.800 evra u dinarskoj protivvrednosti. A za sufinansiranje projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja ugroženih i marginalizovanih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“, koji se takođe realizuje u saradnji sa HELP-om, biće izdvojeno 3.150 evra, odlučeno je na Gradskom veću.

U saradnji sa HELP-om samo u proteklih nekoliko godina realizovano je pet projekata od kojih je jedan još uvek u fazi realizacije. Od 2013. godine do sada sa HELP-om grad Leskovac je realizovao dva projekta, a realizacija jednog je u toku. Veliki donator drugog projekta, vezanog za smanjenje siromaštva, je švajcarska Agencija za internacionalni razvoj SIDA. Ugovor je potpisan jula 2014. godine i trebalo je da bude realizovan do sredine 2016. godine, međutim, završen je u ovoj godini, objasnio je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Bojan Tojaga. Ukupan budžet ovog projekta je 77.550 evra. Za započinjanje svog biznisa 26 lica je dobilo podršku, a grantovi su bili od 1.500 do 2.400 evra.

Što se tiče drugog projekta, vezanog za razvoj mikrobiznisa, donator je nemačka Vlada, a budžet projekta je 86.778 evra. Ovim projektom biće sagledano 30 malih biznisa, što znači da će biti podeljeno 30 grantova od po 2.400 evra, sa učešćem od 20 posto svakog lica koje dobije sredstva, rekao je Tojaga, i naglasio da  će relizacija ova dva projekta krenuti tek kada grad predviđena sredstva uplati.

Fondu za zaštitu životne sredine, za aktivnosti na obeležavanju Dana životne sredine 4. juna, odobren je iznos od 60.000 dinara. Ove godine Dan zaštite životne sredine Fond će obeležiti zajedno sa Hemijsko tehnološkom školom, uz učešće vrtića, osnovnih škola i PWW-a, koji je ovih dana započeo relizaciju akcije primarne selekcije otpada. Za nabavku prigodnih poklona za policijske službenike, a povodom obeležavanja Dana policije, grad će izdvojiti 45.000 dinara, odlučeno je na 76. sednici Gradskog veća.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*