Grad pozvao Leskovčane da učestvuju na sastanku o razvoju grada

Grad Leskovac poziva građane da prisustvuju javnom forumu-radionici za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada , koja će se održati 07. juna 2023. godine, sa početkom u 14.30 časova, u sali Skupštine grada Leskovca.

Grad Leskovac je započeo izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Leskovca, čija se realizacija obezbeđuje kroz program Evropske unije za lokalni razvoj – EU PRO Plus.

Jedan od očekivanih rezultata Programa je osnaživanje kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou za primenu instrumenata integralnog teritorijalnog razvoja, saglasno sa politikom teritorijalnog razvoja Evropske unije i procesom pridruživanja Republike Srbije, navodi se u pozivu.

Cilj izrade navedene Strategije je da doprinese održivom razvoju teritorije zasnovanom na unapređenju socijalnih, ekonomskih, ekoloških, klimatskih, kulturnih i prostornih aspekata razvoja.

Posebna pažnja se posvećuje pronalasku rešenja za klimatske i izazove zaštite životne sredine, prelaz na klimatski neutralnu ekonomiju, bolje korišćenje potencijala digitalnih tehnologija u inovacione svrhe, te podsticanje razvoja urbanih područja.

Strategija postavlja prioritete održivog urbanog razvoja, doprinosi maksimiziranju vrednosti finansiranja i razvijanju veza unutar i izvan okruženja. Definisanje vizije i projektnih ideja treba da omoguće stvaranje strateškog okvira za razvoj urbanog područja i da omogući širem krugu učesnika i učesnica, a posebno lokalnim akterima da aktivno učestvuju i doprinose ostvarivanju zajedničke vizije razvoja.

Pozivamo građane da svojim učešćem okruglom stolu na temu iz svoje oblasti daju doprinos
kreiranju kvalitetnijih rešenja za budući razvoj, navedeno je u pozivu.

LJS/SA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*