Ekološka akcija u Zloćudovu i Vlasotincu: Posađene sadnice topole, smrče…

LESKOVAC: „DRVO ZA ZLOĆUDOVO“

Savet mesne zajednice Zloćudovo je organizovao akciju “Drvo za naše selo Zloćudovo”.
U sklopu toga su naši meštani zasadili 500 sadnica topole na desnoj obali Tulovske reke, na prostoru oko terena FK “Zloćudovo”.
Na inicijativu omladine, a u saradnji sa Savetom mesne zajednice Zloćudovo, došlo se na ideju pošumljavanja javnih površina u vlasništvu sela, a sve u cilju zaštite životne sredine, pretežno zbog emisije izduvnih gasova sa obližnjeg auto-puta.
Inicijativa je tekla preko administracije Saveta MZ, koja je zatražila besplatne sadnice topole i smrče od ŠG “Srbijašume” , koje su i dodelile ovaj sadni materijal.
Prethodno je ove godine zasađeno 50 stabala topola i 70 stabala smrče.
-Srećni smo što će za samo nekoliko godina naše selo, Zloćudovo, biti jedan lepi, zeleni raj i što će naša deca u budućnosti biti u prilici da udišu čist vazduh i da uživaju igrajući se u vrtu, koji je stvoren baš od strane njihovih roditelja, rođaka ili komšija.- kažu inicijatori akcije.

  • Jako smo ponosni što je ova akcija nastala na našu inicijativu i što su sve prethodne organizacije za uređenje sela bile ostvarene bez ičije pomoći, isključivo su zalog meštana iz sopstvenih sredstava.
    Ovim ne želimo da stanemo, pa već razmišljamo šta bismo i kako dalje mogli da doprinesemo. Sa tim u vezi, dalji plan nam je postavljanje sistema “kap po kap”, kako bi celokupna ideja pošumljavanja bila održiva. Kako je ovaj poduhvat skup, zamolili bismo sve ljude dobre volje da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.
    Nadamo se da će ova naša ideja podići ekološku svest i ljudi iz okolnih mesta, te da će i oni raditi na ulepšanju i pošumljavanju, kako bismo svi zajedno stvorili lepšu budućnost za naše potomke.-

N.

VLASOTINCE: “POSADI SVOJ HLAD”

Dvorište Tehničke škole u Vlasotincu od danas je bogatije za 30 sadnica belog jasena čime je ova škola postala jedna od oko 130 škola u Srbiji koje su do sada uzele učešće u akciji “Posadi svoj hlad”. Cilj ove akcije koju su prošle godine pokrenule nevladine organizacije “Let’s do it Serbia” i “Zeleni razvojni centar” je da se u 2021. godini podeli 300.000 sadnica belog jasena kako bi što više građana u svojim dvorištima ili na posedima moglo da zasadi „svoje drvo”. Sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija, a među onima koji su se odazvali pozivu da učestvuju i daju svoj doprinos u borbi za čistiji vazduh je i GIZ koji je obezbedio 1.620 sadnica za 27 gradova i opština. Građani sadnice dobijaju besplatno preko lokalne samouprave, a jedina obaveza učesnika je da fotografiju sa posađenim jasenom pošalju organizatoru i tako dalje promovišu akciju.

Osim građana, u ozelenjavanje svog okruženja uključile su se i obrazovne ustanove pa su sadnice belog jasena nikle i u dvorištima škola i vrtića širom Srbije. Trideset sadnica koje su danas učenici, nastavnici i pomoćno osoblje Tehničke škole Vlasotince posadili u školskom dvorištu donacija su projekta nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“-DECIDE, koji realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i GIZ. Osim vlasotinačke škole, projekat je sadnice belog jasena donirao i Srednjoj stručnoj školi Kragujevac i Tehničkoj školi “Ivan Sarić” u Subotici.

Učenici Tehničke škole iz Vlasotinca u akciji

Kao uvod u akciju „Posadi svoj hlad“, za učenike ove tri škole DECIDE projekat je 10. marta organizovao vebinar „Čuvajmo šume da bi šume čuvale nas“. U online formatu zanimljivog i edukativnog karaktera učenici su bili u prilici da prošire svoja znanja u vezi sa zaštitom životne sredine i značajem pošumljavanja za očuvanje biodiverziteta. Vebinar je organizovan u saradnji sa projektom Nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija – Agenda 2030” i Beogradskom otvorenom školom. Pored kratkog izlaganja o Agendi 2030 i njenoj praktičnoj primeni vezanoj za sadnju drveća, centralni deo vebinara činili su panel predavanje sa fokusom na ekološke usluge šuma i predavanje o drveću u gradovima – kako i zašto se drveće sadi, kao i koje su funkcije gradskih zelenih površina. Vebinar je pratilo dvadesetak učenika Tehničke škole Vlasotince, a osim predavanja o važnosti drveća u borbi sa klimatskim promenama, vebinar je bio usmeren i ka davanju praktičnih primera, saveta, kao i podsticanju na akciju za očuvanje šuma i sadnju drveća. 

Vlastimir Stamenković

VLASINKA I „SRBIJAŠUME“ POSADILI 500 STABALA SMRČE

Predstavnici Fabrike za proizvodnju i promet vode “Vlasinka”, koja posluje u sastavu Coca-Cola HBC Srbija su u saradnji sa JP „Srbijašume“ u zajedničkoj akciji posadili 500 stabala smrče u
Leskovoj bari. Ova akcija predstavlja kontinuitet zajedničkih inicijativa predstavnika “Vlasinke” i lokalne zajednice u projektima zaštite životne sredine i poboljšanja životnog standarda meštana.
Coca-Cola HBC Srbija i Vlasinka u njenom sastavu, posvećeno rade na zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa a tokom godine, zajedno sa svojim volonterima, organizuju niz inicijativa koje dugoročno poboljšavaju život u zajednici u kojoj posluju. Coca-Cola Klub volontera postoji od 2004. godine a do sada je uloženo preko 900 sati volonterskog rada u različite aktivnosti i programe podrške zajednici.

Lj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*