Doktor Stevica Nikolić, rekorder u smenskom radu

Izvor: Vlastimir Stamenković

Prvi slučaj Kovida 19 u Srbiji zvanično je zabeležen 6. marta 2020.godine, i ovih dana praktično se „obeležava” dvogodišnjica njegovog postojanja. Za sve ovo vreme koliko traje borba sa ovom pandemijom, došlo je do poremećaja normalnog života na celoj zemaljskoj kugli, a mnogo problema se izrodilo u privredi, saobraćaju, školstvu, turizmu i u drugim sferama života.
Na osnovu izveštaja zvaničnih institucija, kao što je Univerzitet John Hopkins u ovom dvogodišnjem periodu, u svetu je od Kovida 19 preminulo nešto više od šest miliona ljudi, dok je preko 450 milona bilo zaraženo.

U Srbiji, takođe je bilo mnogo razloga za brigu, jer u periodu od tačno pune dve godine, od 8.814.153 testiranih, čak 1.921.831 bilo je zaraženo, dok je praktično „nestao” jedan mali grad od 15.375 žitelja koji su izgubili živote u borbi sa koronom. Rast zaraženošću Kovidom 19 u poslednje vreme je usporen, ali stoji oprvdana bojazan da će pretnja trajati još dugo, i niko ne može sa sigurnošću da kaže kad će prestati.

U predhodne dve godine postojanja pandemije dežurstva lekara i ostalog medicinskog osoblja bila su svakdonevna i danonoćna, i to u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Posebno teško bilo je medicinskom osoblju u vlasotinačkom Domu zdravlja koje je zaduženo da vodi brigu o zdravlju stanovništva u opštinama Vlasotinca i Crna Trava.

U borbi sa ovom bolešću izrodilo se mnogo junaka i heroja iz redova zdravstvenih radnika. Jedan od heroja i junaka u borbi sa Kovidom 19 iz redova medicinskog osoblja iz vlasotinačkog Doma zdravlja svakako je i dr. Stevica Nikolić. Po broju dežurstava u borbi sa koronom je rekorder.

-Nisam ni sam znao da imam najveći broj dežurstva u borbi sa koronom, to sam tek nedavno i od drugih kolega saznao. Nema tu neke posebnosti, jer ja sam se opredelio za posao lekara, a i sama Hipokratova zakletva me na tako nešto obavezuje. Kao lekar, najsrećniji sam kada svojim činjenjem pomognem bolesnom čoveku, a njegove tople i iskrene reči zahvalnosti za mene su velika ljudska dragocenost i satisfakcija, – veli dr. Stevica Nikolić, sa kojim smo nakratko razgovarali u danu vikenda, kada je bio dežurni, na radnom zadatku sa ljudima koji se bore za izlečenje od korone.

Izvor: Vlastimir Stamenković

NNR:- Ovih prvih martovskih dana je tačno dve godine od početka pandemije. Da li znate tačno koliko ste dežurstava imali u kovid sistemu ?

Nikolić :- Nisam ja u tom delu vodio nikakvu evidenciju. A, i zašto bih, jer ne vidim posebni razlog za tako nešto. Ako već insistirate na broju smena, mislim da sam imao u ambulanti i u borbi sa koronom najmanje 300 dana smenskog rada. I kada nisam ambulanti već na poslovima kućnog lečenja, opet sam, uglavnom imao susrete sa osobama koji su imali probleme sa pandemijom, pri tom i sa upalom pluća, a neki od tih pacijenata bili su još i nepokretni.

NNR:- Kako ste bili organizovani na početku same pandemije ?

Nikolić :- Kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama ne znajući, u to vreme, nešto više od opasnosti koje nosi ova pandemija. Ali, uglavnom, relativno brzo smo se snašli i ekipa lekara i ostalog medicinskog osoblja svoj posao radila je sa puno elana i sve za dobro bolesnika, bez obzira što nije bilo dovoljno zaštitnih maski, skafandera i ostale opreme. Ali, na sreću, sve je vrlo rešeno kako treba i funkcionisali smo veoma dobro i pravovremeno. Sada kada su prošle dve godine u borbi sa koronom, mišljenja sam da je naša zdravstvena ustanova posao obavila i obavlja na pravi način. Čak smo pojedinim pacijentima koji su po stepenu ugroženosti bili za bolničko lečenje, prihvatali u našoj zdravstvenoj ustanovi i u potpunosti na pravi način zdravstveno ih zbrinjavali.

NNR:- Kada je bilo najteže u ovom dvogodišnjem periodu postojanja korone virusa?

Nikolić :- U ovakvim situacijama kada je pandemija u pitanju nema opuštanja, a ni lakih dana. Mislim da je bilo najžešće i najteže u martu i aprilu prošle godine. Vrebala je opasnost i za nas lekare i ostale iz ekipe medicinskog osoblja da budemo zaraženi. Nažalost bilo je i takvih slučajeva, ja nisam imao bar do sada taj problem, što ne znači da me tako nešto ne može zadesiti.

NNR:- Na kraju da rezimiramo, koji je vaš opšti utisak vašeg dvogodišnjeg vojevanja u borbi sa koronom ?

Nikolić :- Kao i u životu, nije sve gotovo dok nije gotovo. Korona neće mirovati ni u vremenu koje je pred nama, moraju se poštovati preporuke od ljudi iz struke, a to su svakako lekari, – bio je kratak u davanju zaključka dr. Stevica Nikolić, iz vlasotinačkog Doma zdravlja, koji se može podičiti sa oreolom lekara koji je imao najviše smenskog rada u predhodne dve godine borbe sa Kovidom 19.

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*