Čitaoci javljaju: Proizvođači cigle potkradaju kupce

LESKOVAC

Već duže vreme, tačnije decenijama, proizvođači opеkarskog proizvoda – cigle podkradaju svoje kupce, svojim proizvodom – ciglom, ne poštujući standardne dimenzije. To znači da koriste i zemlju kako bi na ne dozvoljeni način od potrošača prigrabili nezarađeni dinar, pišu naši čitaoci.

Standard za dimenzije cigle, koji je podržan i EUROCODOM 8, je 25/12/6,5 cm. Na ciglanama u Guberevcu (verovatno i na drugim ciglanama)  je 24/12/5,5 cm. Cena proizvoda je formirana prema stndardnoj veličini. Zapreminska razlika je 18,8%. Naizgled je pojava nebitna, upozoravaju naši čitaoci.

Nonšalantno je podkradanje potrošača za tih 18,8 % i svi ćutke prelaze preko toga. „Nikim Ništa“, a ciglarima piratska zarada. Ako je uopšte reč o zaradi ili je reč o prećutnom otimanju.

I nije jedino reč o procentu otimanja već je šteta daleko veća. Ozidani zid debljine 25 cm je u svakom drugom redu uži za 1 cm koji treba popuniti malterom, pa je trošak investitoru povećan.

Dalje, u 1 m2 ozidanog zida ne ide više 104 cigala, već 110. U zidu debljine 12 cm ne idu 52 cigle, već 56-58. Sad svako ko je zainteresovan može lako sračunati koliku štetu proizvođači cigli nanose investitoru.

Trgovce ova pojava ne interesuje jer komad je komad. Građevinski inspektor nema ovlašćenja da vrši ovu kontrolu standarda jer su Zakonom o planiranju i izgradnji  građevinski proizvodi samo spomenuti u čl. 6. Tržišnu inspekciju ovaj stndard ne interesuje. Zakonadavac ovakvu pojavu ne reguliše ozbiljno.

Jednom rečju, nikoga ništa ne interesuje, a tržište je i dalje puno prevara sa ozbiljnim posledicama. I nikom ništa, pogotovu što samo kupac strada, a podkradanja se ćutanjem stimulišu”, upozoravaju čitaoci koji, očigledno, odlično poznaju ovaj problem.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*