Biciklističke rute Turske

Biciklističke rute u Turskoj pružaju jedinstvenu priliku za otkrivanje prirodnih lepota zemlje, istorije, umetnosti i kulture, gastronomije na biciklu. Vožnja biciklom kroz veličanstvene drevne gradove, živopisna sela i parkove prirode prirediće jedinstvena iskustva i uspomene. Veliki broj smeštajnih opcija ima nacionalne i međunarodne ekološke oznake koje vaše putovanje čine još udobnijim. Rute takođe obuhvataju i područja za kamping i glamping i hotele pogodne biciklistima, koji pružaju usluge čišćenja, popravke i parkiranja bicikala na sigurnim parking prostorima.

EuroVelo 8: „UNESCO ruta” od Bergame do Efesa

Drevni grad Pergamon, na UNESCO listi, prva je stanica na 45. kilometru ove rute, koja ulazi u Tursku u luci Dikili u Izmiru. Ova ruta prolazi kroz prelepa mesta kao što su Izmirski raj za ptice, Karšijaka, Alsandžak, Seferihisar, Sigadžik, Urlu i Alačati, dok ne stigne do drevnog grada Efesa, još jednog mesta na UNESCO listi svetske baštine. Na ovoj ruti dugoj 500 kilometara, možete se zaustaviti u brojnim selima i odmaralištima i uživati u prelepom pogledu na Egejsko more sa biciklističke staze koja prolazi kroz centar grada.

„Trakijska ruta“ od Jedrena do Istanbula

Svoju turneju po Trakiji možete započeti iz Jedrena, regiona poznatog po svojim prirodnim lepotama, ukusnoj hrani, vinogradima, legendarnim vinima i ljubaznim ljudima. Drugi glavni grad Osmanskog carstva sadrži istorijske građevine kao što su gostionice, hamame, mostove, palate i predstavlja srce regiona Trakije. Džamija Selimije, koju je izgradio arhitekta Mimar Sinan, na UNESCO listi svetske baštine od 2011. godine, nezaobilazna je atrakcija u gradu. Nakon Jedrena, možete nastaviti do Kirklarelija bujnim šumskim putevima. Pored Nacionalnog parka Igneada, koji ima zelene šume, močvare, slatkovodna jezera i obalne dine, vrhunci ovog živopisnog grada uključuju i sjajne primere osmanske građanske arhitekture iz 19. veka. Istanbul, živopisna i živa metropola sa svojom drevnom istorijom i spomenicima, je poslednja stanica na vašem biciklističkom putovanju.

„Anadolska ruta“ od Istanbula do Kajserija

Sa evropske strane Istanbula, raskrsnice sveta, trajekt vas prevozi na azijsku stranu, uz zadivljujuće poglede na Bosfor. Dok se polako odvajate od Istanbula, Kodžaeli, Sakarja i Eskišehir otvaraju svoja vrata, jedan za drugim. Istorijski kvart Odunpazari u Eskišehiru privlači pažnju zbog svog kulturnog bogatstva. Svojim živopisnim tradicionalnim kućama, uskim ulicama, džamijama, fontanama i malim trgovima. Centar ovog okruga je 2012. godine dodat na UNESCO listu svetske baštine. U Nevšehiru vas dočekuje slikovita Kapadokija, jedna od najfascinantnijih geografskih regiona na svetu. Možete videti prepoznatljive vilinske dimnjake širom regiona – a jedan od najuzbudljivijih načina da otkrijete ove prirodne formacije je balon na topli vazduh. Kajseri, poslednja stanica na ovoj ruti, očaraće vas, posebno svojom tradicionalnom kuhinjom.

Evroazijska ruta: Ruta imperije

Druga opcija za duge vožnje biciklom u Turskoj je Evroazijska ruta (Via Eurasia). Ruta kreće iz Jedrena i ide na jug, prolazeći kroz Istanbul i Bursu. Počevši od Bejkoza, poznatog po svojim bujnim šumarcima, možete voziti kroz Pojrazkoj i Anadolu Feneri i ići prema severnom kraju Istanbula. Nakon Istanbula, proći ćete kroz Bursu i Biledžik, nekadašnje prestonice Osmanskog carstva, pre nego što stignete u Kutahju, i Afjonkarahisar. Zamak Afjon i vilinski dimnjaci Isdžehisar su među atrakcijama koje ne smete zaobići, kao i nadaleko čuvenu kuhinju. Kada vidite Egirdir, slatkovodno jezero formirano tektonskim i kraškim silama, znaćete da ste stigli u Ispartu, turski ružičnjak. Prelazak planine Taurus otkriva veličanstvene kombinacije zelenog i plavog, kao i bogato kulturno nasleđe drevnih gradova.

„Mediteranska ruta“ od Antalije do Mersina

Ruta natopljena istorijom, blagoslovena izuzetnim klimatskim uslovima i očaravajuća u svojoj prirodnoj lepoti… Ova ruta počinje u čuvenoj Kaleiči marini u Antaliji i nastavlja se do drevnog grada Sidea, najvažnijeg lučkog grada Pamfilije. Nastavljajući duž obale sa prekrasnim pogledom, stići ćete u Alanju i nakon 500 kilometara, obala Sredozemnog mora vas zagrli svojim dubokim plavim morem i prirodnim peščanim plažama. Vozeći se biciklom duž obale, možete stići do Mersina, jednog od omiljenih lučkih gradova na Mediteranu, i uživati u raznim lokalnim jelima.

Uživajte u vožnji!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*