Bibilioteka je ognjište koje se ne gasi: Priznanje i Novoj Našoj reči

Foto: Vlastimir Stamenković

Nedelja u gradu na reci Vlasini bila je u znaku obeležavanja 110 godina rada Narodne biblioteke „Desanka Maksimović”. Tačno u podne, od ponedeljka do petka, bilo je kulturnih dešavanja u Giginoj kući, gde sada „stanuje” vlasotinačka biblioteka.
Srba Takić, direktor biblioteke, na otvaranju obeležavanja 110-godišnjice, kao što je to običaj, poželeo je prisutnima toplu dobrodošlicu, rekavši

“Biblioteka je ognjište koje se ne gasi i biblioteku čine ljudi što je u ovom slučaju čak višedecenijsko.”

Prisutnima se obratio i predsednik vlasotinčke opštine Bratislav Petrović:

– Biblioteka nas uči da je svaka knjiga veliko duhovno i kulturno blago. Živimo u vremenu moderne tehnologije, kada su telefoni i interneti sa računarima u prvom planu, i možda je to uzrok što više čitanje knjige nije prioritet, kao u vremenu kada smo bili mladi, – rekao je predsdnik Petrović, uz iskrene čestitke za obeležavanje 110-godišnjice rada ove kulturne ustanove.

Prvog radnog dana, u ponedeljak, predstavljena je knjiga „Lirske narodne umotvorine vlasotinačkog i crnotravskog kraja – Iznikal mi struk bosiljak”.

Drugog dana, u utorak, bilo je predstavljanje časopisa „Naše Vlasotince”

Sreda je bila dan kada je predstavljeno izdavaštvo biblioteke i zavičajnih pisaca.

U četvrtak su dodeljene nagrade najuspešnijima na literarnom konkursu „Napišite pismo svom omiljenom književnom junaku”.

Poslednji dan proslave, petak, obeležen je svečanim programom kao i dodelom nagrada najčitaocima, saradnicima i darodavcima.

U kategoriji najmlađih čitalaca priznanje je dobio Bogdan Stojanović, a kod starijih Dragica Ćirković.

Zahvalnice za pomoć u obnovi književnog fonda dobili su:

Slaviša Pešić, Dragiša Nikolić, Olga Aleksić Nešić, Sanja Bemelman Manić, Danilo Kocić, Aleksandar Davinić, Srba Takić, Tatjana Miladinović, Jelena Milenković, Vesna Zdravković, Goran V. Đorđević, Dragoljub B. Đorđević, Slađana Petrović, Marija Vučković, Mirjana Stojadinović, Rade Radovanović, Milorad Stojilković, Bojana Stojilković, Zoran Miljković, Stevan Stanojević, Zoran Dimitrijević i Milan S. Dimitrijević.
Od ustanova zahvalnice su primili: Programska akcija „Knjiga solidarnosti” Radio Beograd, Odeljenje selektivne nabavke „Narodne biblioteke” Srbije, biblioteka „Srboljub Mitić” iz Malog Crnića i biblioteka „Jefimija” iz Trstenika.

Zahvalnice za nesebičnu saradnju i pomoć u radu dobili su: biblioteka „Radoje Domanović iz Leskovca i Vlastimir „Šilja” Stojanović.

Za medijsko predstavljanje i jačanje ugleda biblioteke, zahvalnicama su nagrađeni: Nedeljnik „Nova Naša reč”, Televizija Leskovac i „Infodesk” iz Vlasotinca.

Zahvalnica Novoj Našoj reči

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*