Balkanska smotra mladih strip autora : NOVA SMOTRA, NOVI REKORDI

LESKOVAC

Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, koju po devetnaesti put organizuje leskovačka Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, održaće se i ove godine u periodu od 30. juna do 2. jula, standardno u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, i standardno sa još jednim svetskim rekordom po broju učesnika, tačnije njih 2761 iz 54 zemlje sa svih šest stalno naseljenih kontinenata. Program smotre uključuje 23 dešavanja u vidu promocija, predavanja, tribina, otvaranja izložbi i projekcija dokumentarnih filmova o stripu. Manifestaciju je i ove godine pomogao grad Leskovac, sa podjednako standardnim izostajanjem podrške Ministarstva kulture.

Balkanske smotre su jedini strip festival u regionu koji ima pedagoški karakter. Mladi strip autori u Leskovcu dobijaju nagrade sa ciljem da se ohrabre i istraju u daljem angažmanu na polju devete umetnosti. Kategorije za ove nagrade su najbolji mladi strip crtač, ilustrator, scenarista i strip teoretičar Balkana. Pored toga, Smotre su takođe usmerene i ka boljem povezivanju nacionalnih kulturnih scena zemalja Balkana i razvoju saradnje između istih, po čemu jetakođe jedinstvena manifestacija na Balkanu. Plaketa „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, najstarija nagrada tog tipa u zemlji, dodeljivaće se i ove godine, a dobitnici su Radivoj Bogićević i Vasa Pavković. Uz nju biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, čiji je dobitnik hrvatski strip autor Josip Sršen.

Zvanično otvaranje Smotre biće 30. juna, paralelno sa otvaranjem takmičarske izložbe u galeriji Kulturnog centra. Pola sata nakon toga će u holu Kulturnog centra biti otvorena izložba „Slučajni partneri“ Igora Kordeja i Jane Adamović u suorganizaciji sa Francuskim institutom, a 1. jula u galeriji Narodnog muzeja izložba „Danski strip danas“ u 20h, inače prva izložba danskog stripa na prostoru Istočne Evrope.

Na ovogodišnjoj, Devetnaestoj Balkanskoj smotri, među tribinama odigraće se master klas danskog autora internacionalne karijere Pitera Snejbjerga i hrvatskog crtača Igora Kordeja, koji je nosilac francuskog ordena Viteza kulture, gde će prisutni iz prve ruke ovih moći da se upoznaju sa procesom nastanka stripa. S obzirom da će Smotri, uz pedesetak domaćih autora među kojima se izdvajaju Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Vladimir Aleksić, Bojan Vukić, Sabahudin Muranović Muran,  prisustvovati i četrdesetak gostiju iz  Belgije, Danske, Rusije, Turske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Grčke i Bugarske, biće predstavljeni danski, turski, hrvatski, slovenački, bugarski, rumunski, crnogorski i bosanskohercegovački strip. Među stranim gostima izdvajamo Pitera Snejbjerga, Devrima Kuntera, Aise Irem Aktas, Igora Kordeja, Bernarda Kolea, Daniela Atanasova, Tasosa Zaferiadisa, Dana Ianosa, Dianu Nanevu, Viktora Druđinijua, te izdavače i organizatore festivala Pitera Bolena, Mišela Kolmana i Kristijana Matoula iz Belgije i strip crtača Dimitrija Narožnog iz Rusije. Sve vreme trajanja festivala biće otvorena strip radionica u potkrovlju Kulturnog centra, uz većinu ostalih manifestacija, a u holu Kulturnog centra strip berza, dok će u Klubu knjižare „Stošić“ biti festivalski popust na sva strip izdanja.

Balkanski karakter ove Smotre se, sem po broju učesnika i saradnika sa Balkana, može oslikati i strip projektom „Vekovnici“, čiji će deveti album „Zemlja čuda“, sa preko 76 autora autora iz regiona koji su sarađivali na njemu, biti premijerno promovisan upravo na ovogodišnjem festivalu, a koji je kao ideja upravo potekao iz Leskovačke škole stripa, poput samog festivala. Autori na ovom projektu su eminentna imena evropskog, pa i svetskog stripa, sa stalnim ili čestim, a prominentnim angažmanom na američkom, frankobelgijskom i italijanskom stripu.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović Fiki, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Ivan Veljković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*