LESKOVAC
Koliko je lako spremati ajvar znaju svi oni koji spremaju ovaj specijalitet. Jedan od njih je i Saša Špakovski, koji, kako sam kaže, ovu poslasticu godinama sprema po principu sam svoj majstor.
-Sve radim ja, osim što žena oljušti paprike, nekako ja to ne mogu, to mi je strašno… Ona i pere tegle, pa ih stavi u rernu da se ugreju i pridržava ih dok ja sipam ajvar u tegle. Recept mi je ostao od majke, mada tu nema nekog velikog znanja, paprika, beli luk, so i esencija u količinama kako ko voli i to je to.-
Čitav proces počinje, naravno, nabavkom paprike, a tu je najvažnija cena.
-Što jeftinije, to bolje, – uz smeh savetuje Špakovski. -Sve ostalo je skoro nevažno, osim veličine paprike. Što veća paprika, manje posla oko pečenja, a obično od ukupne kilaže ispada trećina ajvara kada se sve završi. E, sad, cena paprike varira, pošto proces spremanja ajvara može da otpočne već krajem avgusta i traje do prvog mraza… Meni se desilo da recimo ne kupim papriku na početku sezone, nadajući se da će cena da padne, onda udari mraz, pa cena skoči… Ili kupim odmah, a onda cena padne. Sada je dosta toga pod plastenicima, ali su folije otkrivene, pa hladno vreme može mnogo da poremeti. Prošle godine je, recimo, cena paprike bila 60 dinara, ove godine od toga nema ništa, paprika je trenutno 100 dinara. E, kad je situacija sa cenom da mi ne odgovora, ja jednostavno kupim gotov ajvar u nekom od marketa. To sam već uradio 3-4 puta, a kupio sam ga i ove godine. Cena ajvara je bila 115 dinara, a samo tegla je 30 dinara. On nije nešto dobar, dosta je vodnjikav, ali je tu najvažnije da je upržen. Kupio sam 20 tegli i usledila je dorada. Sve sam to vratio u šerpu, dodao beli luk, jer ja obožavam beli luk u ajvaru, peršun, zejtin, malo esencije, upržio i dobio 15 tegli ekstra ajvara. To su mi potvrdili oni koji su ga probali. U proseku me je tegla ajvara koštala 150 dinara, a da sam kupovao paprike verovatno oko 300 dinara po tegli. Plus što sam izgubio samo dva sata da ga upržim, a ne dva ili koliko već dana, kad treba da kupiš papriku, da je opereš, ispečeš da se ohladi, da se oljušti, pa je cedi, melji, upržuj…-
Zaključak potpisnika teksta je da se prate akcije ajvara po marketima, na šta Špakovski kaže da i tu mora da se pazi, jer nije svaki ajvar u prodaji kvalitetan.
-Mora i tu da se pazi, ko zna šta sve stavljaju u njega. Opet, ajvar se jede kao delikates, a mi ga mažemo na hleba, bude nam glavni obrok, pa nam zato bude skup. Onda se u tom slučaju više isplati da kupiš svinju za iste pare i da imam i mast i čvarke i meso i sve ostalo…-
Ivan Spirić
Leave a Reply