Page 12 - NNR 6
P. 12

Савети за пољопривреднике
        ЗНАЧАЈ ИЗБАЛАНСИРАНЕ ИСХРАНE СВИЊА У ТОВУ

         Балансирана исхрана је један од битних   Витамини  су  есенцијалне  органске   позитивне ефекте код одређене категорије
      фактора за успешну производњу свињског   супстанце неопходне за нормално здравље,   свиња.  Насупрот  томе  повећане  количине
      меса. При нормирању оброка поред енергије,   пораст и репродукцију свиња. Минералне   изнад оптималних потреба доводе до суфицита
      протеина односно аминокиселина у смешама за   материје учествују у готово свим метаболичким   ових хранљивих материја а сaмим тим чак и до
      исхрану свиња потребно је обезбедити допунске   процесима и имају многе важне функције у   непожељних ефеката код животиња.
      количине витамина и микроелемената.  организму. У савременим објектима, где се   Коришћењем  витаминско  минералних
         У смешама се витамини и микроелементи,   свиње држе у затвореном простору и на бетону   предсмеша постижу се позитивни ефекти који
      углавном додају путем такозваних предсмеша   све  већа  се  пажња  посвећује  потребама  у   се манифестују: бољим дневним прирастом,
      односно витаминско минералних додатака   витаминима и микроелементима.     већом конзумацијом хране, такође и добром
      који  се  популарно  називају  пермикси.   Када говоримо о дневним потребама у   конверзијом  хране  што  је  и  крајњи  циљ
      Дакле премикси су производи са високим   витаминима  и  микроелементима,  постоје   интензивне производње товљеника.
      концентрацијама витамина, микроелемената   такозване  минималне  потребе  где  се
      и других хранљивих материја као и осталих   неретко јавља дефицит неког витамина или     Саветодавац за сточарство
      додатака који служе за израду потпуних и   микроелемента што доводи до пада производње.         ПССС – Лесковац
      допунских  смеша  за  различите  категорије   Због тога се препоручују оптималне потребе за   мр Дејан Ранђеловић
      животиња.                            интензивну производњу што ће манифестовати

      ПРИПРЕМА И УПОТРЕБА                                     незаменљиво у пољопривредној производњи са аспекта исхране биљака
                                                              и са аспекта побољшања структуре земљишта. Минерално ђубриво не
           СТАЈСКОГ ЂУБРИВА                                   може надокнадити недостатак органског стајског ђубрива. Без обзира
                                                              којом врстом биљне производње се бавили или планирате да се бавите,
                                                              увек морате рачунати на то да дате узорак земљишта на анализу, и на
                                                              употребу стајског ђубрива
         Сезона предсетвене припреме земљишта увелико траје. Неизоставни                             Ненад Стефановић
      елемент припреме земљишта је стајско ђубриво. Уколико у земљиште није                            ПССС Лесковац
      унето приликом основне обраде у јесен, сада је последњи моменат његове
      примене. Стајско ђубриво спада у групу природних органских ђубрива.
      Састоји се од простирке, измета и мокраће домаћих животиња. Састав
      стајског ђубрива зависи од: Врсте стоке (говеда, коњи, овце, свиње,   ПРОБЛЕМ СА
      живина...) Категорије стоке (товна грла, грла за приплод, грла за рад...)
      Простирке (слама, трска, лишће, маховина...) Хране (концентрована,
      кабаста, силажа) Начин чувања и неговања стајњака Зависно од степена   РАК – РАНАМА НА
      распада органске материје, постоје 4 категорије стајњака: Свежи стајњак
      ( одликује га неразложена простирка) Полузгорели стајњак ( процес        ЈАБУЦИ
      разлагања је почео, али се још увек распознаје простирка) Згорели стајњак
      ( маса је уједначена по саставу и има црну боју) Прегорели стајњак (
      по свом изгледу и саставу је најсличнији земљишту) Само квалитетан   Врло важна болест на јабуци је Nectria galligena. У пролеће на
      стајњак је добар стајњак. Материјал, који се добија сједињавањем   младим изданцима или годину дана старим гранчицама, примећују се
      простирке са телесним излучевинама животиња, само је почетна   црвенкасте повреде које су центриране око рана насталих резидбом,
      сировина за добијање стајског ђубрива. Стајњак се може добити на 4   мразом или другим механичким оштећењима. Повреде прерастају
      начина: Чување под стоком је начин чувања где се просторије не чисте,
      него се само додаје нови слој простирке преко претходног. Животиње   касније у рак – ране. На старијим гранама се рак – ране удубљују те
      гажењем сабијају и истискују ваздух из материјала, и сједињују његове   праве концентричне кругове око рана. Биљка покушава да затвори
      састојке.                                               ране стварањем калусног ткива, али како то обично не успева, болест
         Недостатак оваквог начина производње је хигијена. Из простирке   продире дубоко у ткиво, ране се повећавају што доводи до сушења
      стално испаравају гасови које упија млеко уколико се ради о млечним   грана, а понекад и целог стабла.
      категоријама стоке, а може довести и до гушења уколико је лоше   Животни циклус ове гљивица је да презими у облику перитеција
      проветравање објеката. Хладни начин чувања је добар начин производње   којe се појављују у три до четири године старим рак – ранама. Крајем
      стајњака. Просторије се свакодневно чисте. Ђубриво се слаже у гомиле   зиме и током пролећа отпуштају се аскоспоре. Оне су у пролеће
      ширине 3-4 м, висине 1 м. Повремено се маса сабија (најчешће се врши   кремасто беле боје, а касније током године поцрвене. На свежим ранама
      вожењем трактора преко гомиле) да би се истиснуо ваздух. Затим се преко   у пролеће јављају се јастучићи конидија. На старијим рак – ранама,
      додаје нови слој све док гомила стајњака не буде висока 2,5м. Дужина   конидије и аскоспоре видљиве су током целе године, али њихово
      гомиле је произвољна. Гомила се након коначног сабијања прекрије   стварање и клијавост зависи од температурних  услова. Аскоспоре и
      земљиштем или сламом дебљине 10цм, да би се спречили губици.   конидије контаминирају ране. Могућа је и контаминација са  листа
      Температура не прелази 35° Ц, а после 3-4 месеца настаје полузгорели   на лист .
      стајњак. Топли начин добијања стајњака почиње свакодневним чишћењем   Сузбијање се спроводи првенствено почевши  од превентивних
      објеката. Ђубриво се слаже у мале гомиле и остави да стоји 2-5 дана.   агротехничким мера  се садњом здравих садница, потом следи
      За то време стајњак се загреје до температуре од 70°Ц. Када ђубриво   формирање узгојног облика са прозрачном крошњом како се избојци не
      достигне ову температуру, гомиле се сабијају и даљи поступак је исти   би додиривали, избегавање садње на местима где долази до смрзавања,
      као у хладном поступку добијања стајњака. Добијено ђубриво нема   заштита рана насталих резидбом, градом, мразом или неким другим
      мирис амонијака, али зато овај начин изискује више радне снаге и   механичким оштећењем.
      резултује већим губицима хранљивих материја. Примитиван начин   Ако се болест развила, сузбијање се спроводи интензивном
      је код нас најраспрострањенији. Представља свакодневно чишћење   резидбом којом се уклањају све гране са симптомима ове болести.
      објеката. Ђубриво које се изнесе из штале, слаже се на једну гомилу   Одрезане заражене гране потребно је спалити. Настале ране премазати
      без неког реда. Ђубриво је исушено, а губици хранљивих материја,   пастом. Код осетљивих сората, Gala, Braeburn, Jonagold, Golden
      нарочито азота, су највећи.
         На основу начина производње, може се закључити да је хладан   delicious, Pinova, Fuji, потребно је избегавати резидбу која узрокује
      поступак добијања стајског ђубрива најквалитетнији. Стајњак је најбоље   настанак великих рана.
      применити у јесен пре орања. Норме ђубрења су различите и крећу се   Током  пролећа  потребно  је  обавити  једно  касно  прскање
      15-60т/ха. Количина зависи од културе која се гаји, нпр. окопавине и   препаратима на бази бакра, док се касније користе површински
      воће траже већу количину, а жита мању количину стајњака. Такође,   фунгициди намењени сузбијању краставости јабуке. Непосредно
      у сушним реонима стајњак се заорава дубље као и у реонима где су   након бербе може се прскати бакарним препаратима. Током топлих и
      земљишта лакше структуре. Најчешћа грешка, коју наши произвођачи   кишних јесени препоручује се до два прскања фунгицидима на бази
      праве приликом употребе стајњака, је његово касно заоравање. Наиме   бакра у периоду опадања лишћа.
      стајњак је потребно заорати истог дана када се износи на њиву.
      Растурен стајњак за 24 часа изгуби око 50% своје вредности. После                 Мирјана Петровић, дипл.инж.пољ.
      пар дана стајњак се исуши и практично је безвредан. Стајско ђубриво је                          ПССС Лесковац

      12                                                                                               Нова наша реч
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17