“Zablude srpske istorije”

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ predstavila je knjigu istoričara Dejana Ristića „Zablude srpske istorije“. Zbog poštovanja preporuka za suzbijanje pandemije virusa kovid-19 ovaj događaj je realizovan bez publike, ali je bilo moguće pitanja postaviti ranije na mejl biblioteke. Predstavljanje je moguće videti na jutjub stranici leskovačke biblioteke.
Inače, ovo je nastavak knjige „Mitovi srpske istorije“, koja je za manje od godinu dana objavljena u tiražu od bezmalo deset hiljada primeraka, doživevši predstavljanja u više od tridesetak gradova i nekoliko država, kao i u više od stotinu srpskih i inostranih medija. Zaslugu za nastanak ove knjige ima izuzetno veliki broj čitalaca i izdavačka kuća „Vukotić media“ koji su inicirali i podržali autora u istraživačkom radu čiji je rezultat knjiga koja iz ugla istorijske nauke analizira neke od najznačajnijih mitova, nepoznanica i istorijskih zabluda naše mnogo vekovne, burne, slavne i velike nacionalne istorije.
Neka od pitanja na koje Ristić nudi odgovore su da li postoji „srpski, odnosno kalendar Svetog Save“? Da li još uvek mislite da je hrabri Miloš Obilić rasporio Murata Prvog Pravednog na Kosovu polju? Koliko istine ima u tvrdnji da je prvi srpski car ujedno i jedini nemanjićki vladar bez oreola? Da li je najveći srpski osvajač, car Stefan Dušan Četvrti Silni, zaista usmrtio svog oca? Da li je srpska carica Jelena bila jedina žena koja je ikada kročila nogom na tlo Svete Gore Atonske? Da li su mošti najznačajnijeg među Srbima, Svetog Save Prvog Srpskog, zaista u celosti spaljene ili nam je jedan njihov deo ipak ostao sačuvan sve do danas? Da li je uistinu car Napoleon Prvi izrekao laskave reči o voždu Karađorđu? Šta se zapravo dogodilo u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine i gde je nestala nadaleko čuvena spomen-ploča iz zdanja Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi? Da li je u zimu 1915/1916. iz albanskih luka srpske junake prevozila lađa francuska ili italijanska? Ko je uistinu bio tvorac čuvenog osvrta vojvode Živojina Mišića o Hrvatima? Ko je, umesto mrtvog kralja Aleksandra Prvog Ujedinitelja od Jugoslavije, izgovorio reči: „Čuvajte mi Jugoslaviju“? Da li je general Dragoljub Mihailović zaista bio prvi ustanik u Evropi u Drugom svetskom ratu i „najodlikovaniji srpski oficir u istoriji“? Episkop ohridski i žički Nikolaj (Velimirović) je bio zatočen u zloglasnom logoru u Dahauu, ali da li je mučen, zlostavljan ili je bio u tzv. počasnom objektu? Ponavljate li još uvek da Josip Broz Tito nikada nije posetio Spomen-područje „Jasenovac“?
Istoričar Dejan Ristić kaže da istorijske nepoznanice i zablude, kao i pseudoistorijske tvrdnje neumitno se povlače pred neumoljivim naučnim istinama i činjenicama.
-U stvaranju mitomanskih priča, izmišljotina i falsifikovanja prošlosti otišlo se predaleko. Krivotvori se naša slavna istorija i time se urušava i negira identitet nacije i ugrožava njen opstanak. Kao Srbin i istoričar ubeđen sam da je naša nacionalna istorija izuzetno bogata, dinamična, veličanstvena i iznad svega poučna. Ona predstavlja riznicu znanja, veština i iskustava koja mogu pomoći da lakše sagledamo vreme u kome živimo, ali i da negde čak i anticipiramo vreme koje je pred nama. Prošlost jednog naroda čini ono što se zaista desilo, što su istorijske činjenice i ono mitsko što predstavlja plod imaginacije i nama danas najčešće nepoznatih tvoraca mitova.-

I.S.

Sve o kulturnim dešavanjima u Leskovcu, možete pročitati u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*