Page 12 - NNR 10
P. 12
Путопис
СКОПЉЕ- БИСЕР ВАРДАРА
Након нешто више од 3 доживљаја и невероватних
сата јутарње вожње и лаганог призора настављамо ка
проласка граничног прелаза Скопљу, главном граду Северне
Прешево најпре стижемо Македоније где стижемо за
до чувеног кањона Матка неких пола сата. Већ по самом
где остајемо „позитивно уласку у град може се приметити
шокирани” невероватним да је то град контраста и микса
призором нетакнуте природе различитих религија, култура
и кристално чисте воде, а и народа. Са једне стране
затим пловидба чамцем језером Вардара импресивне зграде,
Матка, где видимо и неколико а са друге стране чаршија у
дивљих патака у води. Иначе, којој се осећа дух неких давно
то је најстарије вештачко језеро прошлих времена. Оно што у
у земљи. овом граду импресионира и са
Затим одлазак у пећину чиме ће се сви сложити - људи
Врело за коју се спекулише да су срдачни и љубазни.
је најдубља подводна пећина За Скоље се прича да се
на свету и уједно дом за велике много променило у односу на
популације слепих мишева некадашњи изглед, изграђен
које смо и могли да видимо по је читав комплекс нових
самом уласку у исту. објеката, споменика и паркова
Захваљујући својој и потпуно је промењен центар
близини Скопљу, кањон града, о чему су мишљења
Матка представља популарну мештана подељена, на шта
дестинацију за грађане нам је указао и водич Лука пре
и туристе и једна је од самог доласка у град. Иначе,
најистакнутијих области за у овом граду је крунисан и и дегустирати неки од Радним данима око 16-17х
алпско планинарење, у шта смо први краљ Србије, а оно што оријенталних колача (баклава, су огромне гужве у граду, како
и могли да се уверимо јер су је многима прва асоцијација тулумба, трилеће). Чаршија смо чули, као и огромне гужве у
се налази у најстаријем делу саобраћају. Међутим, да ли због
Скопља и представља место где тога што је била недеља или
се исток среће са западом. Оно прохладно и кишовито време
што је, такође, веома упадљиво (а вероватно због оба) град је
јесте и велики број скулптура био поприлично тих, миран и
којих у Скопљу има готово празан, а киша која је почела
на сваком кораку. Највећа да пада око 16.30х нам је мало
је чаршија на Балкану изван пореметила планове, с обзиром
Истанбула и једна од највећих да је повратак за Србију био
заказан за 19 часова.
У једној од последњих
шетњи (а било их је поприлично
током слободног времена које
смо имали за обилазак града)
из једног Ирисх пуб-а чује се
гласна музика у класичном
остврском (ирском) стилу, али
због недостатка времена не
стижемо да га посетимо, време
за повратак кући се озбиљно
приближило.
Што се цена тиче, мање-
више исто као и у нашем граду,
однос динар-денар је дупло
(нпр.100 денара - 200 динара),
а готово све радње примају и
еуре односно може се платити у
еурима, док мењачнице мењају
се поједини туристи опробали на сам помен Скопља јесте, у континенталном делу Европе. и српске динаре.
и у томе. нажалост, разорни земљотрес Препуна је продавница које Киша и прохладно време
Оно што је оставило који се догодио далеке 1963. маме посетиоце, а са северне у комбинацији са недељом
веома јак утисак јесте велики године када је 75 посто зграда стране уласка у чаршију налази ускратили су нас за мало
број страних туриста које смо нестало за свега пар секунди. се стара капија која је некада већи ужитак и мало више
затекли приликом обиласка Шетња старим улицама водила ка Истанбулу. могућности, али упркос томе
овог кањона, уз наравно велики скопске чаршије је својеврсни На препоруку локалаца и можемо рећи да смо провели
број људи из наше земље. времеплов кроз историју. Овај водича посећујемо ресторан квалитетно време самим
Могли су се чути различити део града је остао потпуно „Пчела” који је један од тим посетивши Скопље и
европски језици (енглески, аутентичан и живи као некада. најпознатијих ресторана у упознавши се колико-толико
грчки, немачки, пољски), а Ту се налазе бројне мале Скопљу где пробамо два (немогуће је обићи цео град за
веровали или не, највећи је занатске радионице као и специјалитета - шарску 4 сата) са чарима овог града, а
био број кинеских туриста које велики број посластичарница пљескавицу и пасуљ са нарочито посетивши прелепи
смо видели и који су дошли да у којима се спремају различите кобасицом и остајемо врло кањон Матка.
се упознају са чарима овог врсте веома укусних колача. задовољни ониме што смо
надалеко познатог кањона. Прави је ужитак сести у пробали, односно утисак је Ђ. Стаменковић
Под утиском невероватног неки од кафеа (што и јесмо) више него повољан.
12 Нова Наша реч