Page 9 - NNR 7
P. 9

БИТНИ СЕГМЕНТИ У ПРОИЗВОДЊИ РАСАДА ПОВРЋА


         Производња расада поврћа један је од најважнијих “момената” у   каљења недељу до две пре расађивања), када је температура нешто
      производњи поврћа, јер од њега зависи и успех целокупне производње.    нижа. За производњу расада неопходно је довољно светлости, јер без
      Искусни повртари знају да од квалитета произведеног расада директно   довољно светлости расад постаје издужен, и раст се успорова. Допунско
      зависии принос и квалитет, односно економска оправданост производње.  осветљавање расада убрзава зрење плодова за 20-25 дана, а повећава и
         Успешна и економски исплатива производња поврћа у заштићеном   укупан принос за 25-30%.Ако се расад производи у лејама за земљишну
      простору подразумева употребу здравог и квалитетног расада. Основни   смешу треба користи плодну земљу без корова. Земљу треба помешати
      услови за успешну производњу расада поврћа су: температура, релативна   са згорелим стајњаком или компостом, тресетом и речним песком.
      влажност ваздуха, квалитет, јачина и дужина трајања осветљења,   Улога стајњака је да побољшава хранљиву вредност, а песак и тресет
      температура и састав подлоге у којој се производи расад, вода, садржај   да дају растреситост смеши. Најчешћи однос је 2-3 дела стајњака, 2-3
      хранљивих материја, вегетациони простор.  Рана производња расада у   дела земље и део тресета или песка. Није пожељно користити  земљу
      нашим условима најчешће се обавља у топлим лејама које могу бити   на којој су употребљени хербициди. Површински земљишни слој мора
      различитог типа и намене зависно од економске моћи произвођача. У   бити идеално припремљен, без неравнина у улегнућа, а припремљени
      последње време велики број произвођача користи контејнерске системе,   земљишни слој би тебало да буде 10-15 cm дубине. Сетва у стерилисано
      саксије, хранљиве коцке или пластичне вреће  који су практичнији   или дезинфиковано земљиште обавља се када се земљишни слој загреје.
      али су скупљи, док код “ситнијих произвођача” и даље је заступљен   После сетве семе се покрива слојем ситног, просејаног компоста или
      традиционални начин производње (производња у лејама).   земљишне смеше. Дебљина слоја којим се врши прекривање семенаје
         Препорука наше службе је да за сетву треба користити дезинфиковано   од 0,5 цм - 1,5 цм за целер, паприку, парадајз и плави патлиџан, а крупно
      и квалитетно семе високе биолошке вредности.            семе као што су диња, лубеница, краставац и тиквице прекривају се
         Расад поврћа је млада биљка која се налази у фази 4-10 сталних   слојем од 2,5-3 cm.
      листова, има добро развијен коренов систем, има чврсто и еластично   Младе биљке имају велике потребе у хранивима. Истовремено,
      стабло. Знајући да се расад гаји у заштићеном простору, биљке  имају   велики је број биљака на релативно малом простору. Расад се може
      скоро идеалне (оптималне) услове за раст и развиће. У расадничком   прихрањивати разним врстама ђубрива, намењених за фолијарну
      периоду већина повртарских биљака пролази кроз 4-5 етапа органогенезе.   прихрану. Овим ђубривима расад се прихрањује 2-4 пута, с’ тим да је
      То је најзначајнији период за формирање приноса. Зато од услова   прво прихрањивање када расад има 2 стална листа. У фази 4-6 листова,
      успевања у овом периоду зависи морфолошки квалитет (висина биљке,   у периоду каљења, пожељно је расад прихранити 0.5% раствором
      распоред листова, моћ и разгранатост корена), као и време цветања  и   калијумсулфата, чиме се постиже већа чврстина биљака, развија бољи
      плодоношења биљке. За сваку врсту у време садње расад мора бити   корен и повећава општа отпорност биљака.
      оптимално развијен, што омогућава брзо обнављање корена и даљи раст   За нормалан развој биљке потребно је довољно воде. Вода за
      и развој биљке. Ако се засади сувише млад расад, он се брзо укорењује   заливање треба да је хемијски и биолошки чиста, препоручљива
      али спорије расте, док се застарео расад спорије обнавља и због тога   температура је 18-200 C.
      се део листова суши. Приликом производње расада који се не пикира,   Заштита  расада  од  болести  и  штеточина  је  обавезна  мера.
      треба планирати око 20%, а ако се пикира 10-15 % биљака више него   Препоручљиво је редовно проветравање заштићеног простора као
      што је потребно за одређену површину.                   превентивна мера против гљивичних болестии и  третирање фунгицидима.
         При раној производњи расада најбоље услове пружају објекти
      са грејањем (ваздуха и земљишта), који имају могућност регулисања   Саветодавац за ратарство и повртарство ПССС Лесковац
      температуре, светлости, влаге, исхране, док за средње рану производњу                         Јелена Стојиљковић
      добро могу послужити и објекти без допунског загревања. За већину
      топлољубивих култура ( паприка, парадајз, краставац) оптимална
      температура за ницање је 25-28 0 C. Врло  је битно да се након ницања   РАДОВИ  У ВИНОГРАДУ У ФАЗИ
      смањи температура на 18-20 степени Ц, а када се појаве први прави
      листови температура се одржава на нивоу оптимума, све до периода   МИРОВАЊА ВЕГЕТАЦИЈЕ
        ФАЗА  МИРОВАЊА ВОЋА                                    се мере којим директно утичемо на род идуће године. По важности
                                                                  Након бербе винограда у периоду новембар – фебруар обављају
                                                               можемо истаћи да су најбитнији: јесења дубока обрада земљишта,
          Топло време током зиме може изазвати кретање вегетације пре   јесење ђубрење, заштита чокота од ниских температура и резидба
       него што је уобичајено за наше климатско подручје. Воће је у фази   винове лозе.
       мировања али уколико температура земљишта неколико дана буде на   У циљу поправке физичких и хемиских особина и поправке
       око 50˚C могу се створити услови за кретање вегетације а са цветањем   водно ваздушног режима земљишта као и уништавања штетних
       креће када просечне дневне температуре ваздуха достигну вредност   корова и штеточина изводи се јесења дубока обрада земљишта.
       између 9˚C и 120˚C. Поједине воћне врсте почињу са цветањем при   Оптимално време би било након престанка кретања сокова у чокоту
       нижим дневним температурама (леска 50˚C до 80˚C ),а неке захтевају   а пре појаве зимских мразева. Корен винове лозе развија се дубоко
       веће температуре, дуња 160˚C. Веће дневне температуре убрзавају   и захваљујући томе она опстаје на разним типовима земљишта. На
       цветање.                                                сувљим земљиштима коренов систем је на већим дубинама, па је
          Разлике у почетку цветања у истим климатским подручјима   препоручљива дубља обрада земљишта (20-25 cm), супротно томе
       могу бити значајне, између појединих година могу да износе и до   где има више влаге плића обрада (15-20 cm).
       месец дана.                                                Растресањем дубљих слојева пресеца се корен винове лозе и
          Најизраженији утицај на кретање вегетације у неком подручју   тако поспешује његово гранање и упијајућа моћ. У зависности од
       има клима подручја и специфични микроклиматски услови рејона   конфигурације терена и могућности у засадима винове лозе дубоку
       гајења. На сам почетак цветања великог утицаја има надморска висина,   обраду можемо извести разним плуговима или подривачима.
       географска ширина и експозиција терена. Почетак и дужину цветања   Засади винове лозе у редовној производњи захтевају редовну и
       условљавају температурни услови у периоду мировања а посебно у   правилну исхрану.
       периоду преласка из фазе мировања у почетак кретања вегетације.   Пожељно би било одрадити агрохемиску анализу земљишта сваке
       Промене у расту и развитку генеративних органа почињу бубрењем   3-4 године, која ће нам дати сигурне податке о плодности земљишта.
       генеративних пупољака тј. са почетком кретања вегетације. Почетак   Редовним ђубрењем надокнадиће се недостајуће количине органских
       бубрења пупољака остварује се по завршетку периода мировања воћака   и минералних хранива.
       и условљен је температурним условима. При нижим температурама   Од органских ђубрива примењује се стајњак, компост, тресет,
       почетак бубрења пупољака одвија се спорије док га више температуре   зеленишно ђубриво. За поравку садржаја хумуса за један одсто на
       убрзавају. За сам процес почетка бубрења пупољака потребно је   дубини од 30 cm, неопходно је мелиоративним ђубрењем унети
       од 24 до 48 часова.Kада процес бубрења започне не може се више   бар 40 - 60 т стајњака по хектару.У зависности од начина примене
       зауставити једино се његова динамика може мењати у зависности   ђубрење се може обавити у јарковима или целе површине земљишта
       од еколошких услова.                                    у винограду, након чега се врши затрпавање и заоравање плуговима.
          У овом периоду почиње кретање сокова од корена и старијих   У примени показала су се погодна минерална ђубрива које
       делова стабла ка млађим. Почиње процес тзв, раскаљивања стабала   карактерише лака растворљивост, приступачност биљци и висока
       и он настаје услед повећаних дневних температура. У годинама   концетрација.
       када су изражена већа температурна колебања долази до оштећења   За јесење ђубрење погодна су ђубрива са односом хранива 1: 2:
       стабала услед загревања у виду пуцања коре на стаблу и оштећења   3 која се примењују у јесен и пролеће пре кретање вегетације, пре
       на цветним пупољцима у виду измрзавања .                дубоке обраде земљишта као и помоћу депозитора.
                               дипл.инж.пољ Далибор Цветановић                         дипл.инж.пољ Далибор Цветановић
                         Саветодавац за воћатство и виноградарство                Саветодавац за воћатство и виноградарство

      Нова наша реч                                                                                                9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14