“Uspomene i sećanja” – izložba radova Marije Petković u muzeju

LESKOVAC

U Galeriji Narodnog muzeja postavljena je izložba slika, instalacija i fotografija na platnu umetnice Marije Petković pod nazivom „Uspomene i sećanja“. Iz epidemioloških razloga otkazano je klasično zvanično otvaranje izložbe, a Marija Petković kaže da su ionako ta zvanična otvaranja u nekom smislu prevaziđena.
-Par decenija unazad se i ide na to da nema nekih govorancija na otvaranju. Mislim da je moja izložba upravo takva, jako je intimna kao i prostor u kome su stali ovi predmeti koje sam skupljala godinama. Ovom izložbom se bavim uspomenama i sećanjima, zato je sam naziv izložbe takav i tu su sadržana pored ličnih i kolektivna sećanja i uspomene. Sa ovim sam krenula 2008. godine kada sam dobila prvu pudrijeru koja me je fascinirala svojom delikatnom obradom, ornamentikom, estetikom i likovnošću. Tako sam počela da skupljam te predmete, koji su za mene ženstveni, pošto su sve te pudrijere pripadale ženama i one kao takve nose posebnu energiju i auru, imaju posebnu priču i možemo da razmišljamo kome je pripadala. Ostale predmete sam dobijala od prijatelja, neke sam kupovala i sada ih imam u kolekciji preko 250, a najstarija datira iz 1920. godine. Puder iz pudrijerea sam iskoristila za jednu slikarsku tehniku, koristeći ga kao boju i pigment i mešala sa klasičnim medijem, za slikanje.-
Marija Petković, magistar je slikarstva i dobitnik više prestižnih nagrada za umetničko izražavanje. Član je ULUS-a i ovo joj je deseta samostalna izložba, redovno izlaže kako u zemlji tako i u inostranstvu. Radi kao profesor crtanja na Odseku za tehnološko umetničke studije i Odseku za poslovne studije na Akademiji strukovnih studija Južna Srbija u Leskovcu.
Narodni muzej u Leskovcu obaveštava sve zainteresovane da će, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, izložba biti otvorena za posetioce od 25.11.2020. do 08.12.2020. godine. Izložba se može posetiti od utorka do subote u periodu od 12 – 16 časova. Ujedino se mole posetioce da pri ulasku u muzej budu strpljivi i sačekaju merenje temperature, da dezinfikuju svoju obuću, drže propisanu fizičku distancu, da obavezno nose zaštitne maske i ne ulaze u većim grupama od petoro.

IS

Sve o kulturnim dešavanjima u Leskovcu, možete pročitati u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*