Saveti iz poljoprivrede: Dopunska prihrana azotnim đubrivima voćarskih kultura

LESKOVAC

Azotna đubriva se primenjuju posle mirovanja, neposredno pred kretanje vegetacije ili 30 dana pred cvetanje voćarskih kultura. U suštini preporuka je dati istovremeno celu količinu đubrivo od jednom ili polovinu od proračunatog đubriva na osnovu agrohemiske analize, pred cvetanje voćaka a polovinu posle cvetanja. Druga varijanta je više u primeni i zbog rizika od mraza i delom smanjivanja i umanjivanja troškova a i raspodela iskorišćenja utroška azota u fazama razvoja voćarskih kultura, porast ploda i diferenciranje cvetnih pupoljka. Kod nas je preporuka većinom da se koriste za dopunsku prihranu KAN, SAN, AN i u manjem delu UREJA (u kombinaciji sa kanom). Količina đubriva koja se upotrebljava je okvirno od 200 kg do 400 kg po ha u zavisnosti od voćarske kulture, starosti zasada, tipa zemljišta i drugo. Azotno đubrivo primenjeno u ovom periodu će pozitivno uticati na razvoj ploda i kasnije diferenciranje generativnih pupoljaka od druge dekade juna. Primena ovog đubriva je rasturanje ciklonima ili ručno u kombinaciji sa plitkom dopunskom obradom ili depozitorima gde se deponuje u zoni korenovog sistema na iskorišćenje od strane gajenih voćarskih kultura. Često je i u primeni u kombinaciji sa navodnjavanjem rasturanje pa zalivanje ili rastapanjem i puštanjem kroz sistem u više faza. Bitno je na vreme primeniti i nepreterivati sa azotom tokom dopunske prihrane.

Savetodavac iz voćarstva i vinogradarstva mr Aleksandar Mitić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*