RADNICAMA UZIMAO DEO PLATE

LEBANE

 

 

Vlasnik  “Yuli Rong” D.O.O. Surdulica, Kinez koji drži prodavnicu br.3 u Lebanu, uoči Nove godine otpustio je pet radnica sa kojima je imao sklopljen ugovor o radu na  neodređeno vreme kojim je definisano da će one dobijati platu od 22.000 dinara.

Radnice D.S,  I.Đ,  M.M,  M.Z,. i LJ.S. sve iz Labana, svakog meseca  su morale da vraćaju  vlasniku radnje po  8.000 dinara a za sebe zadrže po  14.000 dinara. To je bio uslov da zadrže posao a, s druge strane, vlasnik radnje je formalno poštovao takon.

Decembra meseca prošle godine,zadržale su čitavu platu za sebe i dobile otkaz bez ikakvog obrazloženja.  U narednih petnaest dana vlasnik radnje je zaposlio četiri nove radnice. Otpuštene radnice su se obratile nadležnim organima, između ostalog i policiji, i tužile bivšeg vlasnika  zbog otkaza, ali i novca koji im je pre toga uzimao. Vlasnik je promenio naziv firme, Nova Naša reč saznaje da će ova radnja u Lebanu raditi  do 18. juna, a nakon tog datuma se seli iz ove opštine.

Sada već otpuštene radnice su se ranije obraćale i inspekciji rada. U ovoj inspekciji nam je rečeno da znaju za ovaj slučaj i da su radnicama savetovali da ne potpisuju platni spisak, jer čitava plata ne ostaje njima već deo moraju da vrate vlasniku radnje. Naš izvor u inspekciji rada navodi da su one, ipak, potpisivale taj spisak, što umnogome otežava i njihov položaj i delovanje nadležnih organa.

Dobri poznavaoci prilika kažu da se na ovaj način ponaša veliki broj privatnih poslodavaca. Naime, formalno prijave radnike, a onda im uzimaju deo isplaćene plate. Zbog teške ekonomske situacije ljudi pristaju i na ove uslove, samo da bi imali kakav-takav posao.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*