Protivgradne rakete ili dodole

LESKOVAC

Precizni podaci o šteta koji su gradonosni oblaci u maju pričinili u leskovačkom kraju pričinili još uvek nisu saopšteni.

Zato i ova priča iz štampanog izdanja leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč nije zastarela.

Naše vesti o preliminarnim visinama štete koje je gradonosni oblak u maju u jagodnjacima zapadno od grada, zajedno sa fotografijama preneli su brojni elektronski portali. Kako to obično u takvim prilikama biva, objave su izazvale priličan broj komentara različitog sadržaja, od dobronamernih, do onih sklonih teorijama zavere i uticaju mreže HARP sistema, do onih koji bi da u svakoj “aktuelnoj situaciji vide odgovornost aktuelnih vlasti”.

Za ovu priliku, odabrali smo vredan komentar iz pera čoveka koji je niz godina proveo u nekadašnjim službama odbrane i civilne zaštite, čiji je zadatak posredno bio  prevencija na smanjenju šteta od prirodnih nepogoda, ili je, sticajem okolnosti, kao dobar poznavalac raketa uopšte, bio na neki način uključen u sisteme protivgradne odbrane.

Njegovo mišljenje prenosimo u celosti.

RAKETE ILI DODOLE – IZBOR ZA 21. VEK

Upravo su nas nekoliko dana “bombardovali” informacijama o tome da su obezbedili 150 raketa. Kojih? Kratkometnih? Dugometnih? Ni Dunav ne može da vas opere od laži i sramote. Kao prvo, ne verujem da je svih 30 protivgradnih stanica dejstvovalo, jer je prevelika površina za ograničeno nevreme. Ako je nevreme bilo toliko velikog obima, da li je predhodno delovala protivgradna zaštita sa dugometnim raketama da razbije nadolazeći ciklon sa ledom. Količinu od 105 raketa bi svako mogao da čuje u radijusu od pet kilometara. Tvrdim, da ovaj njihov podatak nije tačan. Ne znam šta i ko stoji iza toga ali… Štetu poljoprivrednicima neće nadoknaditi NIKO, ako nisu osigurali useve. Još neki dan će se o tome pričati i onda će sve to otići u arhivu dnevnih vesti. Nisu samo jagode u pitanju. Šteta je samo na jednoj, gore pomenutoj parceli tolika a zanislite šta je sa celim “branjenim” područjem? Nemojte da nas branite više. Obrasmo bostan… Veće su šanse na Loto da dobijete, nego da Vas zaštiti tamo neko.

U vezi sa ovom temom, dobrovoljno želim da dam doprinos za nekakav boljitak. Trošak za rakete snosi država. Trošak za nastalu štetu od elementarnih nepogodfa, snose građani Srbije. Niko nema prava da tuži državu zbog nemara, nestručnosti, neznanja… Nebriga na ovu temu je prisutna duži vremenski period. Načelnik Ministarstva odbrane g. Marić svaki put naglašava, da je evidentiranih 1838 protivgradnih stanica, – 442 ne rade, 1440 je neispravno, a za 302 nema strelaca, – nikada nije nabavljen dovoljan broj raketa za tu namenu. Da bi sve funkcionisalo kako bi trebalo, za ostalih 1396 lansera, neophodno je najmanje po deset kratkometnih raketa, do 6km, i bar po pet dugometnih do 10-12km, zavisno od proizvođača, Krušik, Poliester ili Trajal.. Ovo je dovoljno za jednokratnu, sveobuhvatnu odbranu od spojenih ciklona (olujnih, gradonosnih oblaka), koji se dešavaju bar jednom godišnje. Ukupan broj potrebnih raketa za sezonu od aprila do oktobra je oko 65000 komada. Deluje mnogo, ali, ukoliko se sve rakete ne upotrebe, a ima verovatnoće za to, za narednu godinu se vrši samo dopuna novim raketama. Rok trajanja raketa je od pet do osam godina u propisnim uslovima čuvanja. Ako je Leskovac ispucao preko sto raketa za malo veći ciklon, znači, ostali smo bez municije, To automatski znači, predaju, što povlači strah za useve, preveliku brigu zbog tuđe nebrige. Nije dovoljna neizvesnost plasmana i cene gotovih proizvoda pa još i ovo…

Kada se u nekom ataru osigura od štete izazvane gradom  više od 50% neke gajene kulture, onda osuguravajuće kuće dotiraju protivgradnu zaštitu, mreže i ostalo… Jeftinije im je, nego da plaćaju štetu izazvanu gradom. Naravno, o ovome se mudro ćuti da se ne bi saznalo i počelo masovnije primenjivati, jer se onda gubi zarada na osiguranju. Znači, što gore-to bolje.

Šta reći, sve se ponavlja u gorem i gorem obliku. To nam je isto i sa uličnom, dekorativnom rasvetom za Novu godinu, koja je urađena mimo svih propisa i standarda pa su nesreće moguće. Grad može i da plati štetu (čijim parama?), ali niko neće biti pozvan na odgovornost. Vreme odziva strelaca, od momenta dojave za dejstvo, do momenta ispaljivanja raketa varira. Potrebno je od 10 minuta do pola sata, plus vreme postavljanja raketa, uspostavljanje inicijalnog pooložaja, određivanje azimuta, elevacije i tempiranje vremena. Prosek, dvadeset minuta. Za to vreme, led se već stvara, ako radari nisu pravilno pročitali sastav mase, već je kasno. Srebro jodid ne topi led. Niti temperatura eksplozije. To je hemijski proces.

Kako nismo povezani u sistem protivgradne zaštite sa većinom zemalja u okruženju, što je stanje još iz ranih devedesetih, teško da možemo sami da se odbranimo…Ljudima jedino preostaje da idu u DODOLE i da se mole Bogu…

Ime i adresa autora poznati redakciji

1 Trackback / Pingback

  1. Protivgradne rakete ili dodole - JUGPRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*