Preminuo profesor doktor Žarko Spasić

BEOGRAD-LESKOVAC

Posle kraće i teške bolesti preminuo je profesor doktor Žarko Spasić.

Profesor Spasić je rođen 15. aprila 1945. godine u Leskovcu. Završio je Gimnaziju u svom rodnom gradu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao i doktorirao.

Bio je redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu na kome je obavljao jedno vreme i funkciju dekana. Bio je prorektor Univerziteta u Beogradu. Predavao je i na fakultetima u inostranstvu u okviru međufakultetske saradnje. Bio je, izmedju ostalog, i član Saveta OTPORA. Dobio je i Oktobarsku nagradu grada Beogarda, kao i plaketu HEROJA OTPORA 1998. godine. Sarađivao je sa privredom. Poslednjih godina se intenzivno bavio svojim rodnim gradom Leskovcem. Napisao je nekoliko knjiga o leskovačkoj Gimnaziji, kao i seriju priča o uspešnim Leskovčanima koje je leskovački nedeljnik Nova Naša reč, jedini štampani medij južno do Niša, objavila kao serijal pod zajedničkim nazivom „Leskovčani beogradske dijaspore“. Najveći broj tih priča prenele je i Regionalna informativna agencija JUGpress.

Komisija na konkursu za kulturu grada Leskovca je pre nekoliko godina odbila da odobri sufinasiranje projekta koji je predviđao izdavanje knjige od ovih i novih priča o Leskovčanima rasutim po svetu koje je profesor Žarko Spasić pripremao.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*