Poziv Leskovčanima, Vranjancima, Nišlijama, Piroćancima i svima drugima!

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ-PIROT

U svetlu najnovijih događaja, kada su od strane jedne od „elitnih beogradskih“ gimnazija, „južnjaci“ predstavljeni kao slika i prilika nepismenosti i necivilizovanosti, Nova Naša reč je odlučila da „uzvrati udarac“, onako kako jedino ume.

Dostojanstveno, društveno angažovano, vodeći računa o integritetu kuće i ljudi koji rade u istoj, ali pre svega, s punim poštovanjem prema različitostima našeg društva i naše kulture.

Na stranama našeg nedeljnika, ima mesta za politička dešavanja, ekonomske, komunalne, sportske, kulturne i sve druge aktuelnosti, za priče o običnim ljudima, za stripove najmlađih članova zajednice, kao i za, što s posebnim ponosom ističemo, teorijski i metodološki najsloženije eseje koji se tiču sociološke, politikološke, ekonomske i bezbednosne strane naše društvene stvarnosti.

Takođe, bilo je i biće mesta za „ljude od pera“, talentovane pisce i pesnike svih uzrasta koji svojim talentom uvek iznova dokazuju da čovek nije prost „dodatak mašini“, već kreativno biće koje čuje, vidi, misli, ali pre svega, oseća.

Zbog svega navedenog, pozivamo ljude koji žive ili su poreklom sa juga Srbije – Leskovčane, Vranjance, Nišlije, Piroćance, ali i sve druge koji prizrensko-timočki dijalekat koriste pri govoru i pisanju, da nam šalju svoje priče, pesme, aforizme, šale i doskočice, ispisane na autentični, „južnjački“ način.

Tematska ograničenja ne postoje, sem u tome da radovi ne budu vulgarne prirode, te da ne pozivaju na rodnu, versku, rasnu, nacionalnu i, čemu nas je naučila Filološka gimnazija iz Beograda, „lokacijsku“ netrpeljivost.

Radovi ne bi trebalo da budu duži od tri strane u „vordu“.

Najbolja dela sa potpisom autora, biće objavljena u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Uredništvo Nove Naše reči zadržava pravo da donese odluku o tome koji će to radovi biti.

Radove isključivo na mejl konkursinovanasarec@gmail.com, sa urednim navođenjem imena i prezimena autora i njegovom kratkom biografijom.

Možda neki smatraju da “južna pruga” služi samo za podsmeh.

Nova Naša reč će, zajedno sa svojim čitaocima, svima dokazati koliko greše.

Uz vas smo. Pridružite nam se!

1 Comment

  1. Pohvalno je ovakvo angažovanje. Ja volim da govorim na leskovačkom, ali i da slušam razgovore na vranjanskom narečju. Negde sam pročitao da je Bora Stanković napisao da njegova dela nisu napisana na čistom vranjanskom, zbog toga što bi bila mnogo nerazumljivija za većinu čitaoca, nego da je kombinovao reči iz književnog i vranjanskog. Takođe sam uživo čuo od Bogoljuba Mitića, popularnog “Đoše”, na predstavi u Čanju, kako objašnjava publici, u kojoj sam i ja bio, da u predstavi ne koristi čist Leskovački, iz istog razloga kao i kod Bore Stankovića. A, na osnovu ličnog “poznavanja” ovih dijalekata, sam uviđam reči koje su “prevedene” na književni.
    Znam da se i Vuk Karadžić žalio da nije mogao da obiđe “staru Srbiju” kako bi proučio i govor ovog područja, a tako se u to vreme zvao naš jug.
    Inače, u Nemačkom jeziku postoji oko 300 dijalekata i oni ih smatraju za “bogatstvo jezika”, dok se kod nas neki “pametni” toga stide.
    Inače, neko reče “da se slučajno Vuk rodio u Leskovac cela Srbija bi govorila leskovački”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*