Podsticaj mladim povrtarima

LESKOVAC

Dvadeset petoro mladih povrtara i povrtarki dobilo u poslednjim emsecima prošle godine opremu za razvoj preduzetništva u oblasti povrtarstva u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“.

Opremu čini 20 manjih i 5 većih plastenika koje će dobiti nezaposleni mladi povrtari uzrasta od 18 do 35 godina sa teritorije Jablaničkog okruga i koji će uz ovu podršku pokrenuti i proširiti svoje poslovne aktivnosti i kapacitete u oblasti povrtarstva. Pored opreme, podrška uključuje i obezbeđivanje poslovnih i stručnih obuka prema potrebama mladih povrtara, praćenje, stručno usavršavanje, poslovno savetovanje kao i mentorsku podršku koju će dobiti svi podržani mladi povrtari.
Načelnik Gradske uprave grada Leskovca Miloš Cvetanović ističe da je poljoprivreda jedna od najboljih razvojnih šansi našeg kraja i čitave Srbije.
-Zato su ovakvi podsticaji jako važni za sve one koji su odlučili da se bave ovim poslom. Grad Leskovac konstantno pomaže i ulaže u poljoprivredu, a zapošljavanje mladih je jedan od prioriteta, kao i usmeravanje ka započinjanju sopstvenih biznisa.-
Vođa projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ Aleksandar Bec kaže da je zapošljavanje mladih jedna od najvažnijih inicijativa GIZ-a.
-Nemačka vlada, nemačka ambasada i Grad Leskovac već sarađuju na više projekata i naš cilj je da se mladim ljudima pruži perspektiva i omogući im se da ostanu u ovim krajevima. Ja znam kako izgleda život u malom selu, jer i sam dolazim iz jedne takve porodice. Znam koliko vam znači ova pomoć i nadam se da će vam ona pomoći da izgradite svoju budućnost. Nadamo se da će u budućnosti Srbija postati deo Evropske unije, da će se granice otvoriti, ali i da će ovaj region biti region gde će mladi videti svoju šansu da tu ostanu i da tu rade.-
Klaus Mok, regionalni koordinator Help-a, organizacije koja je partner u projektu, kaže da je srećan što može da bude u društvu mladih ljudi koji nisu čekali da im bolja budućnost padne s neba, nego posvećeno i vredno sami stvaraju budućnost za sebe i svoju porodicu.
U ime mladih povrtara koji su dobili plastenike zahvalila se Ivana Tanić iz Brestovca Ona kaže da sama sa svojim suprugom ne bi mogla da pokrene svoj posao, a da pri tom i školuje troje dece.

Dušan Milojković iz Donje Lokošnice takođe priznaje da mu pomoć puno znači, jer na taj način je povećao svoju proizvodnju, a samim tim i prihode.
-Pozivam sve mlade da se udružimo kako bi omogućili sebi bolji nastup na tržištu i unapredili svoju proizvodnju.-

Mladen Jović iz Čekmina ima devetnaest godina, od GIZ-a je dobio plastenik veličine 5,5×30 metara. Kaže da je plastenik već postavljen i da je zasađena zelena salata.
-Preko drugova sam saznao za ovu akciju i smatram da je to dobra stvar. Podsticaji za mlade su bitni, jer nije lako pokrenuti sopstveni posao.-
Mladen Jović već ima 40 ara pod plastenicima i bavi se proizvodnjom povrća.


-Paradajz, krastavac, salata, sve proizvodim… Od malih nogu se bavim ovim poslom i mogu da kažem da ga volim. Da nije tako sigurno bih se bavio nečim drugim. Ovo radim sa ocem, a robu uglavnom plasiramo na tržište preko kvantaške pijace. Imamo i stalne mušterije, naprimer, imamo kupca koji drži markete u kruševačkom kraju, tačnije u Ćićevcu i koji već četiri godine otkupljuje naše proizvode.-
Što se cene povrća na tržištu tiče, Mladen kaže da ova godina „nije loša, a prethodne nisu bile dobre“.
-Dešavalo se da ima mnogo robe i da ona ne može da se proda. Dešava nam se to i sada, dođemo na kvantaš i jednostavno cena koju nam nude nije ona koja bi nam pokrila uloženo u gorivo, u đubrivo… Ne isplati se prodati i onda mi tu robu vratimo kući. Tu nešto svakako može da se promeni, ali ja kao pojedinac to sigurno ne mogu. Izlaz bi, možda, bio da se napravi zadruga, ali svi nekako čekaju da neko drugi to napravi i uradi…-

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*