Pobednik takmičenja majstora roštilja ekipa Kompleksa “Apostolović”

LESKOVAC

Sveukupni pobednik takmičenja majstora roštilja ‘’ Dragi Gligorijević Bure’’je ekipa Kompleksa ‘’Apostolović’’, dok su ostale nagrade otišle u Niš, Sofiju, Smederevsku Palanku .

Tročlani  žiri iskusnih kulinara, nije imao nimalo lak zadatak da izabere pobednike, jer  takmičarima nije falilo ni mašte, ni pobedničkog duha .

“Treći put učestvujem. Dva puta sam osvojio srebro, pa se sada nadam zlatu, kaže u šali gost iz Sofije, Petar Neškov, koji  je pravi zaljubljenik u roštilj. Volimo I trudimo se svi, posebno mi u Bugarskoj, ali Leskovčanima niko ne može ‘’vodu da donese’’. Svaka čast kako ste od ovoga napravili čudo. Danas ću spremati kolibu od mesa, visoku 5o santimetara, sa svim specijalitetima sa roštilja. Dovoljna je da se najedu trojica Balkanaca ili 1o-orica Nemaca, dobacuje vlasnik restorana ‘’Žaren Petar’’ iz bugarske prestonice.

 

Restoran ‘’Koliba’’ redovno učestvuje na takmičenju sa svojim timom I uvek se okiti bar jednim priznanjem. Zbog toga  Emina Djordjević oseća još veću odgovornost, a spremala je roštilj, ali na nov, moderniji način.

–          Moram da nastavim tradiciju, jer smo ovde uvek prolazili dobro. Imam iskustva sa drugih takmičenja, ali na ovom nisam nikada učestvovala. Trudiću se da ne razočaram I pokažem znanje I umeće u pripremi specijaliteta sa roštilja, kojima dodajemo I biftek, spremljen na poseban način I upakovan u jelo pod nazivom ‘’Koliba’’.

Vuksan Mitrović, predsednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore I jedan od članova žirija verovao je da će kolege I on, danas imati težak zadatak, ali i da je u kulinarskim takmičenjima sve transparentno, pa će, o pobedi praktično odlučivati sami kulinari.

–          U konačnu ocenu ulazi mnogo toga. Mi smo najpre ocenjivali njihov izgled, ličnu higijenu, proveravali zdravstvene I sanitarne knjižice, urednost radne površine, način na koji prilaze poslu. U drugom delu je ocena izgleda I ukusa jela. Sve je važno, ali mnoga jela, pogotovo ona sa roštilja imaju gotovo isti ukus, pa odlučuje način serviranja, dekoracija, neki detalj. Žiri ovde I nema neki uticaj, jer se sve vidi I proba, smatra Mitrović, koji je, iako ne prvi put u Leskovcu, na ‘’Roštiljijadi’’ premijerno.

 

–          Sinoć sam ostao do kasno u noć. Ovo je fešta, prava fešta. To se ne može pričom dočarati, mora se lično doživeti, jer je sve potpuno jedinstveno, smatra ovaj crnogorski majstor kulinarstva, vlasnik hotela I restorana na Svetom Stefanu I Kulinarske akademije.

Što se tiče ‘’Kolibe’’, tradicija se nastavlja, jer je Emina Djordjević u kategoriji priprema pljeskavica osvojila prvo mesto, ispred Miloša Djordjevića iz ekipe ‘’Pera ždera’’.   Nišlije su bolji majstori za ćevape, ocenio je žiri i pobedu dodelio Goranu Lukiću, predstaviku ‘’Restorana kod Djure’’.

U kategoriji: priprema jela sa roštilja po izboru, prvo mesto pripalo je Ljiljani Jovanović iz niškog Restorana ‘’Trpeza’’, simpatični Petar Neškov  iz Sofije, ponovo je osvojio srebro, dok je bronza otišla u ruke Ivanu Vlajiću, šefu kuhinje restorana ‘’In Mes-David’’ iz Smederevske Palanke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*