PLAČ BEBE U CRNOJ TRAVI

CRNA TRAVA

Crna Trava je,  sa oko dve hiljade stanovnika, najmanja opština u Srbiji. Ove godine u njoj je  rođeno  samo šest  beba, ali nadu daju porodice iz drugih krajeva Srbije,  koje se vraćaju u rodni kraj.
Lokalna samouprava povratnicima nudi mnoge pogodnosti. Otvaranje novog pogona za proizvodnju peleta , narednog proleća,  trebalo bi  da doprinese promeni demografske slike Crne Trave.

Dugo čekana slika u Crnoj Travi. Posle nekoliko decenija rode su se vratile u selo Brod. Stigle su iz Banata sa porodicom Nikolić. Sanja je majka petoro dece, šesto uskoro u naručju. Aleksandra i Sara školarci . Željana Aleksa i Kristina pored majke. Odluka da se iz Zrenjanina vrate  nije bila laka ali,  nisu se pokajali.
–         Ja,  kako sam došla ovde, e mnogo bolje se  snalazim. Mnogo nam je bolje,  bez obzira što nemamo Bog zna kakve uslove. Ali nam je ovde super,  i deci je bolje – kaže Sanja Nikolić.
Suprug terenski radnik. Sanja u bilo koje doba dana i noći može da se osloni na komšiju Laleta. Za ovog krepkog sedamdesetogodišnjaka nema većeg zadovoljstva nego da u svom Brodu čuje dećiju graju.
–  To nas toliko ohrabruje , daje nam neku snagu,  kada čujemo zagor dece. Jer,  mi smo nekada u ovoj školi imali 280 đaka – kaže  Ranđel Lale Nikolić.

Na sreću,  Nikolići nisu jedini koji su se vratili u svoj rodni kraj. Aleksandra Cvetković je 13 godina živela u Nišu,  a Draginja Zlatković u Aleksincu. Život u Crnoj Travi doneo im je sigurnost i olakšanje.

–         Dva deteta, jedno drugi razred, jedno je dve godine. Još su male,  ništa im neće faliti u Crnoj Travi,   imaće sve uslove kao što imaju i u Nišu – kaže Aleksandra Cvetković dok Draginja Zlatković dodaje :
–         Mirnije je ovde mesto za decu, ne bi bilo loše kada bi se neka fabrika ovde otvorila,  da mogu da radim.

I u crnotravskom vrtiću je živo i veselo. Povećava se broj dece trenutno ih je 25. Boravak je besplatan. Lokalna samouprava će do kraga godine usvojiti  trogodišnju strategiju pomoći porodicama koje žele da se vrate ili da započnu život ovde.

–         Pre svega apelujem na naše Crnotravce , koje žive u Leskovcu ili Nišu , ako se vrate ovde,  mogu da dobiju radno mesto. Naša je ideja da godišnje vratimo 3 do 4 porodice – kaže  Slavoljub Blagojević,  predsednik opštine Crna Trava.

Ove godine  u Crnoj Travi rođeno je šest beba . Sanja,  Aleksandra i Draginja vraćaju nadu. Još jedna dobra vest je da se naredne školske godine ponovo otvaraju vrata škole u selu Sastav Reka.

Srđan Conić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*