Ljudi iz nezaborava: Voja Arapče

Voja Arapče: Dućan

LESKOVAC

Sg je tuj banka, a preko put Madera. Pre je tuj bija dućan na Voju Arapče, a preko put kafana na Miče Baba Milkića. Iste ćoške od dve ulice – ulica Kralja Aleksandra i ulica Ilije Strele. Tuj se susrićav kod Voju Arapče i Miče Baba Milkića. Miče Baba Milkić je bija i presednik opštine, a Voja Arapče – jedan od najpoznatijih trovaca u Leskovac Uvek doteran i što se kaže – gospodin čovek! Pican! I – svi ga znav u Leskovac. Svi ga u Leskovac znav i od svi poštovan!
Voja Stamenković, trgovac – kolonijalno delikatesna radnja – čuvena i uvek dupke puna. Na radnju ima firma i na njuma napisano: Trgovina Voje Stamenkovića KOD ARAPINA. A pred radnju Voja turija lutku od Arapina – nema laži i nema prevara – da je toj stvarno dućan KOD ARAPINA.
I za toj su ga vikali Voja Arapče.
Kude Voju Arapče – zna se kad se ruča, u kolko lega, u kolko se i kolko odmara, u kolko se diza. Ko po protokol.
Voja Arapče je prodavaja i razni instrumenti – trube, toboši i sve drugo što ide u bleh muziku.Od svaki instrument imaja je i sliku da se vidi kako izgleda – ako oćeš da naručiš.

Voja Arapče

Kuća na Voju Arapče bila je u Pop Stevin sokak. Od njigov dućan do njigovu kuću ide se prvo ulicom Ilije Strele, pa se skrene u Vilzonovu, pa u ulicu Učitelj Josifa, a ondak se skrene kude školu „Učitelj Josifa” i ulegne se u ulicu koja ide uz školu i tkoj sve pravo do kuću na Voju Arapče. Voja je lepo sviraja u duduče, a prijatelj mu Blaško Kalajdžić sviraja je usnu muziku „tri devojke,“ pa kd sviraju zajedno Voja u duduče, a Blaškou u muziku – milina da gi slušaš. Kude Voju Arapče su ko trgovački pomoćnici radeli Toša Banković, Trajče Civun i Nikola zvani Gletavi.
Al, vreme se ne zgletavi! I posle tolko godine sećanja na Voju Arapče i sg trajiv..
Sava Dimitrijević

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*