LESKOVAČKI DOM DOMAĆIN TAKMIČENJA U SPORTU

LESKOVAC

Prilikom prošlonedeljne posete pomoćnika ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Ljubiše Antonijevića Leskovcu, održan je sastavak direktora domova učenika i studenata jugoistočnog dela Srbije, u cilju postizanja dogovora o organizaciji i održavanju ovogodišnje 21. regionalne Domijade, početkom aprila.

Postignut je dogovor da Leskovac bude domaćin sportskog dela manifestacije, dok će se u Zaječaru učenici takmičiti u kulturno-umetničkom stravaraštvu. Naime, kako objašnjava direktror Doma učenika i studenata u Leskovcu Ivan Ilić, Domijada se sastoji od takmičenja u kulturno-umetničkom  stvaralaštvu i takmičenja u sportskim disciplinama.

-Ni jedan dom nema mogućnosti da organizuje tako veliko takmičenje zbog smeštajnih kapaciteta i nedostatka tehničkih uslova. Kada je reč o kulturno-umetničkom stvaralaštvu, potrebna je određena sala sa binom, odvija se takmičenje u folkloru, poetskom prikazu, dramskom, modernom plesu, etno muzici, savremenoj i klasičnom muzici. Sve ove discipline se ocenjuju, i oni koji prođu na regionalnom takmičenju, budu naši predstavnici na republičkoj Domijadi. U sportskim takmičenjima učestvuju muške i ženske ekipe u košarci, malom fudbalu i odbojci, zatim tu su i ekipno i pojedinačno takmičenje u stonom tenisu, šahu i streljaštvu, kaže Ivan Ilić.

-Imamo odličnu saradnju sa SRC „Dubočica“, tražili smo od njih da nam omoguće 2. aprila korišćenje njihovog centra, pa očekujemo odgovor da li su sale tada slobodne. Košarka bi se ogranizovala u plavom paviljonu. Dakle, mogućnosti i uslove da budemo domaćini sportskog dela manifestacije imamo, kaže Ilić.

Dom učenika i studenata u Leskovcu će najverovatnije imati ekipe za sve sportske discipline. Postoji problem da se oformi ekipa u ženskoj odbojci, verovatno i u malom fudbalu, ali će se i na tome raditi. Sa 145 učenika, koliko Dom ima, nije lako formirati ekipu za svaku disciplinu, komentariše Ilić, jer dok u Zaječaru, na primer, ima preko 300 učenika. Problema nema sa ekipama u košarci, malom fudbalu, streljaštvu, stonom tenisu.

Domaćin republičke Domijade leskovački Dom učenika bio je 2007. godine, ali su tada kapaciteti u hotelu „Beograd“ omogućavali da se smesti 220 učesnika, neki su bili smešteni na Vlajni i u motelu Predejane. Sada su ove mogućnosti ograničene. Prošle godine Dom je bio domaćin takmičenja u kulutno-umetničkom stvaralaštvu i procenjuje se da je organizacija bila odlična.

Što se finansija tiče, svaki dom plaća kotizaciju, u visini od 1.100 dinara po učesniku, i  iz tih sredstava se namiruju razni troškovi, sudije, stručni žiri, izjnajmljivanje sala, ishrana učesnika, kao i izrada pehara za pobednike, diploma i zahvalnica. Svaki učesnik dobija prigodan poklon, majcu sa oznakom Domijade, kačket, blokčić i olovku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*