Kuće poznatih Leskovčana

LESKOVAC

 U Šatorsku familiju se pamti da je bio CEKA. Njegovi potomci misle da je u Leskovac došao iz nekog mesta na Kukavicu, najverovatnije iz Vine. I po njemu nose prezime - Cekić. Ceka, deca su mu: Prokop, Vasiljko, Jovan.
    Prokop Cekić imao je ćerku Ljubicu i ona se udala se za Jovana Kocića, protu. Jovana su zvali pop Kocić. S vremenom je nadimak postao prezime - Pop Kocić.  

Prota Jovan Pop Kocić, žena Ljubica, deca Vladimir, Živojin, Mihajlo i Leposava.

SLIKA: PROTA JOVAN POP KOCIĆ.

Kuća Pop Kocićevih je i sada na samom uglu preko puta zgrade opštine Leskovac i ide do Veternice.

SLIKA: MIHAJLO POP KOCIĆ SA ŽENOM RUŽOM

Mihajlo Pop Kocić, poznati doktor medicine, žena Ružica, deca Jovan, arhitekta i Lula. Jovan, žena Danica, ćerka Silvana. Druga žena Slobodanka, ćerka Maja.
Primarijus doktor Vukadin Ristić je zabeležio da je doktor Mihajlo Pop Kocić rođen u Leskovcu 1904. godine, da je bio šef Zdravstene stanice broj 3, da je jedan od osnivača Podružnice Srpskog lekarskog društva i da je dao veliki doprinos u obnovi i razvoju zdravstvene službe u regionu.

SLIKA: KUĆA DOKTORA MIHAJLA POP KOCIĆA U ULICI RADOJA DOMANOVIĆA

 Kasnije je su Pop Kocićevi kuću u ulici Pana Đukića prodali. Doktor Mihajlo Pop Kocić je kupio kuću od poznatog leskovačkog trgovca Aleksandra – Ace Hadži Kostića u ulici Radoja Domanovića odmah do palate poznate kao Čonina kuća ( sada bolnica Novi život ).

S. D.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*