BOLJI USLOVI ZA ŽIVOT I UČENJE

LESKOVAC

Nakon dve godine od kada su počeli radovi na dogradnji, Dom učenika i studenata u Leskovcu primio je uoči Svetog Save svoje prve stanare, 21 studenta koji su bili na listi čekanja. Presecanjem vrpce novosagrađeni deo je zvanično otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

-Adaptacija ove ustanove od izuzetnog je značaja za školstvo i nadam se da će sada, kada su radovi završeni, to biti jedan od razloga zbog koga će naši mladi ljudi boraviti u Domu i dolaziti u naš grad. Ova insitucija zadovoljava sve standarde EU, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Vrednost radova na adaptaciji Doma je oko 54 miliona dinara, 50 miliona je uložilo Ministarstvo prosvete, a Dom 4 miliona dinara.

-Ulaganje u obrazovanje jedan je od važnih segmenata funkcionisanja lokalne samouorave. Budžetom za 2016. godinu za osnovo obrazovanje predviđeno je izdvajanje od 148 miliona dinara, a za srednje obrazovanje 83 miliona dinara. Radićemo i na obezbeđivanju boljih uslova za boravak naših učenika. To je ne samo naš zadatak, već i prioritet. Radićemo na tome da našoj deci bude što bolje i prijatnije u našim školama, da imaju najbolje uslove i da sve svoje vreme i energiju ulažu u sticanje znanja, rekao je Cvetanović.

-Dom učenika pruža smeštaj učenicima, ali i studentima. Izgradnjom ovog savremenog prostora povećan je kvalitet njihovog boravka u Domu, njihovog učenja i života. Dobili smo savremeno opremljene spavaone, čitaone, prostor koji im omogućava da daju maksimalne rezultate, rekao je direktor Doma učenika i studenata Ivan Ilić.

Izgrađeno je 677 kvadrata korisnog prosora, 20 novih spavaona od čega su četiri dvokrevetne, 15 trokrevetnih, jedna petokrevetna i dve čitaone sa po 12 mesta. Svaka spavaona ima svoj mokri čvor i toalet sa toplom vodom. Dom je svojim sredstvima od oko 4 miliona dinara omogućio povećanje energetske efikasnosti ustanove, postavljanjem solarnih panela. Ovim je ostvarena ušteda energije, kao i to da svaka soba raspolaže toplom vodom. Inače, uveden je i optički kabal, čime su povećani brzina i kvalitet interneta.

POVOLJNE CENE SMEŠTAJA I ISHRANE

Cena ishrane učenika u učeničkim domovima finansira se iz budžeta Srbije i po korisniku mesečno iznosi 12.030 dinara, odnosno 401 dinar dnevno po obroku. Tako doručak košta 81 dinar, ručak 175 i večera 145 dinara (bez PDV-a). Učenici međutim, plaćaju znatno nižu cenu, doručak 30 dinara, ručak 59 dinara i večeru 48 dinara. Dnevno, to za učenike iznosi 137 dinara, ili 4.110 dinara na mesečnom nivou. Ostalo participira Republika.

Studenti mesečno treba da izdvoje 5.130 dinara za ishranu.

Smeštaj za učenike košta 1.248 dinara, doк sa 8.827 dinara participira Republika.

Dom učenika u Leskovcu ispunjava uslove za prelazak u veću kategoriju, ali bi to značilo i veće cene smeštaja i ishrane, pa se ova ideja sa oprezom razmatra, objasnio je direktor Ilić. Problema sa naplatom do sada nije bilo, jer su cene jako povoljne, dodaje on.

Dom pruža učenicima i ostale pogodnosti, tu je teretana, klub, čitaonica, sportski tereni.

STANARI

Aleksandar Veličković iz Kuršumlije, student treće godine Tehnološkog fakulteta, inače, najbolji student na fakultetu, u Domu učenika u Leskovcu boravi treću godinu.

-Uslovi su dobri, imamo uslova za učenje, druženje i sve što je potrebno za školovanje. Nakon adaptacije Doma još je bolje, imamo više prostora, više mesta i čitaona, imamo i internet tako da možemo da skinemo svu potrebnu literaturu i materijal za ispite, seminarske i druge radove. I moje kolege koje borave ovde su zadovoljne, kaže Aleksandar.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*