Aptiv do kraja godine zapošljava još 700 radnika

LESKOVAC

Na osnovu primarnog ugovora koji je grad Leskovac potpisao sa britanskim proizvođačem delova za autoindustriju, Aptiv je bio u obavezi da u svom proizvodnom centru zaposli 2000 radnika, objavljeno je na sajtu grada gde se navodi i je “očekivani uspeh, stručni i vredni radnici i odlični uslovi poslovanja, doprineli su odluci rukovodstva da se taj broj značajno poveća, pa danas Aptiv broji 3500 zaposlenih, a kako je najavljeno, do kraja decembra tekuće godine biće zapošljeno još 700 ljudi”.

U ovoj zvaničnoj objavi, međutim , prećutan je jedan značajan “detaljčić” , Kompanija Aptiv, koja radi u Zelenoj zoni u Leskovcu, u prošloj godini je dobila ugovor za 7,5 miliona evra subvencija iz budžeta Srbije za upošljavanje novih 2.000 radnika.

Iz kabineta gradonačelnika pak ova nova upošljavanja u Aptivu objašnjavaju time da je “Grad Leskovac četvorostruki nosilac BFC sertifikata i da je odličan saveznik svim privrednim subjektima koji doprinose poboljšanju privrednog ambijenta i zato lokalna samouprava stoji na raspolaganju svim stranim i domaćim investitorima”.

Pišu i da je ” Aptiv izuzetno oziljan investitor koji je do sada u svoj proizvodni pogon uložio 25 miliona evra. Ova britanska kompanija, koja važi za jednog od najboljih poslodavaca, je otvaranjem fabrike pokrenula Zelenu zonu, značajno smanjila nezaposlenost i poboljšala poslovnu klimu u Leskovcu”, objavljeno je na sajtu grada gde piše i da je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas održao sastanak sa predstavnicima kompanije Aptiv pakard Markom Masanom i Luisom Pereirom Figueriedom, i Igorom Lončarevićem, savetnikom predsednika Republike Srbije za direktna ulaganja.

“Cilj sastanka je unapređenje poslovanja ove uspešne kompanije, proširenje poslovanja i sledstveno zapošljavanje još većeg broja radnika”, navodi se u objavi.

Sem 7,5 miliona evra, što je najnovija donacija iz budžeta Srbije ovoj fabrici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju prošle gdoien u januaru rekao da je “država uložila u izgradnju fabrike 7,5 miliona evra” i da je “država platiti 68 miliona dinara za dovođenje gasovoda do te fabrike, kao i za priključke EPS-a i EMS-a 45 miliona dinara”.

I to nije sve , “grad Leskovac je ovde uložio 152 miliona dinara u infrastrukturu i 124 miliona u zemljište koje je dato na korišćenje Aptivu”.

Prema gruboj računici ispada da su gradjani Srbije i Leskovca zapravo, sve platili od svojih poreza.

Lj. Stojanović

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*