Aneks 4: Doprinos očuvanju životne sredine

LESKOVAC

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović potpisali su Aneks 4 osnovnog ugovora o sufinansiranju izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Potpisivanjem ovog aneksa obezbeđuju se sredstva za puštanje u rad objekata linije vode što predstavlja preduslov za puštanje u rad linije mulja. Vrednost ugovora je oko 42,5 miliona dinara. Nakon potpisivanja održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Cvetanović naglasio da je Leskovac pionir u ekološkim projektima u Srbiji.
-Ekološki projekat na koji smo kao lokalna samouprava neizmerno ponosni „Upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Leskovca“ se sastoji iz tri komponente, odnosno tri različita projekta koji čine jedinstvenu celinu. Ministarstvo zaštite životne sredine je u izgradnju kolektora uložilo 464 miliona dinara, i slobodno mogu da kažem da je kolektor postao simbol našeg uspeha. Uspeli smo da taj kompleksan projekat završimo za nepune dve godine uprkos pandemiji i poteškoćama zbog starog kolektora. Danas je i zvanično Gradska uprava donela rešenje o upotrebnoj dozvoli za gradski kolektor. Druga komponenta projekta Izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda se sastoji iz dve faze. Prva faza: objekti linije vode i delimičnog tretmana mulja za 86.000 stanovnika koja je koštala 10,4 miliona evra, finansirana je od strane Evropske unije. Prošle godine, završena je i druga faza Centralnog postrojenja – objekti linije mulja, koju je finansiralo ministarstvo iznosom od 497,5 miliona dinara. To su stvarno velike cifre i velika pomoć Vlade i predsednika Republike Srbije koji se prilikom posete Postrojenju uverio da imamo nameru da završimo projekat, zato svima zahvaljujem na pruženoj podršci. Treća komponenta projekta je proširenje, odnosno izgradnja kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta sa teritorije grada za 20 hiljada ekvivalenata. Realizacija ORIO projekta je omogućena sporazumom između Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Ministarstva za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Holandije koja je finansijer sa oko 8 miliona evra. Navedenim će se se zaokružiti jedna važna celina koja za cilj ima poboljšanje kvaliteta života građana i očuvanje životne sredine.
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kaže da je velik napor i sredstva uloženo od strane Grada, ministarstvo i Vlada Republike Srbije u kolektor koji je bio nepohodan kako bi ovo postrojenje počelo da radi.
-Na ovom projektu i postrojnju su postojali razni problemi, godinama se odlagala izgradnja, ulagana su sve veća i veća sredstva, sve do 2013. godine kada ste odlučno krenuli u borbu sa tim i potrudili ste se da učinite život građana Leskovca boljim. Ministarstvo, na čijem sam čelu, treba da gradi u narednom periodu 27 postrojenja za preradu otpadnih voda i to je ono na čemu se intezivno radi.-

IS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*